Ordonanța de urgență nr. 32/2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.30/2020 privind unele măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 publicată în Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie 2020.
În data de 30 Martie 2020, Ordonanța nr. 30/2020 a suferit modificări semnificative cu privire la aplicarea facilității subvenționării șomajului tehnic. Redăm în cele de urmează noua procedură potrivit celor mai recente modificări.
Cine este eligibil?
- Toți salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate, urmare a suspendării contractelor de muncă potrivit prevederilor Codului Muncii.
- Pe perioada stării de urgenţă, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat (75% din 5.429 Lei = 4.071,75 Lei). Indemnizațiile vor fi supuse tratamentului fiscal descris mai jos.
- În cazul în care bugetul angajatorilor pemite, aceștia pot să suplimenteze indemnizațiile până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de munca.
Situații reglementate specific
- Angajații care au încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care, cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență nu beneficiază de indemnizație.
- Angajații care au încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență beneficiază de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cel mai avantajos.
Procedura de depunere a documentației
- În vederea acordării indemnizaţiei angajatorii depun, prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declarație pe propria răspundere și o listă incluzând persoanele care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
- Angajatorii au deplina răspundere asupra corectitudinii și veridicității datelor înscrise în documentele menționate anterior.
- Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară. Astfel, începând cu 1 aprilie 2020, se vor putea depune documentele pentru obținerea indemnizațiilor pentru luna martie 2020 – pentru angajatorii care au suspendat contractele de muncă potrivit Codului Muncii în luna martie, pe perioada stării de urgență.
- Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor se va face către conturile deschise de angajatori la băncile comerciale în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
- Angajatorii au obligația ca în cel mult trei zile lucratoare de la primirea acestei indemnizații să efectueze plata către angajați.
Tratamentul fiscal al indemnizațiilor
- Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, cu excepția contribuției asiguratorie pentru muncă.
- În cazul indemnizaţiei calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Reguli pentru alți profesioniști
- Alţi profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi in Codul civil si persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, care întrerup activitatea în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă, beneficiază din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut stabilit pentru anul 2020.
- Pe perioada stării de urgenţă pentru perioada suspendării temporare a contractului de activitate sportivă, din iniţiativa structurii sportive, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, beneficiază de o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
- Persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite, beneficiază din bugetul de stat prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 202 în baza documentelor solicitate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
- Indemnizaţiile sunt supuse impozitării şi plăţii de contribuţii în condiţiile prevăzute de Codul Fiscal.