-
Procedura rambursare TVA persoane non-UE
Se emite OPANAF nr. 3159/2017 (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 892/2017) in vederea respectarii prevederilor art. 302 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, persoana impozabila neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene, poate solicita rambursarea TVA aferente importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in Romania, daca, in conformitate cu legile tarii unde este stabilita, o persoana impozabila stabilita in Romania ar avea acelasi drept de rambursare in ceea ce priveste TVA sau alte impozite/taxe similare aplicate in tara respectiva.
TVA se ramburseaza de catre Romania, daca persoana respectiva indeplineste urmatoarele conditii:
a) pe parcursul perioadei de rambursare nu a avut in Romania sediul activitatii sale economice de la care sa fi efectuat operatiuni economice;
b) pe parcursul perioadei de rambursare nu a livrat bunuri si nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul Romaniei, cu anumite exceptii (ex. servicii electronice).
Pentru a beneficia de rambursare, persoana impozabila trebuie sa isi desemneze un reprezentant fiscal care va efectua demersurile de inregistrare fiscala a persoanei non-UE. Codul de inregistrare atribuit reprezentantului va fi utilizat numai in cadrul procedurii de rambursare a TVA-ului.
Dupa inregistrare, reprezentantul va depune Cererea de rambursare (313), in format electronic, la care va atasa documentele justificative (facturi, documente de import etc).
Dupa analizarea tuturor conditiilor organul fiscal va emite decizia de rambursare.
Formular „Raportul pentru fiecare tara in parte”
Potrivit art. 291^3 din Codul de procedura fiscala, o societate-mama finala a unui grup de intreprinderi multinationale care isi are rezidenta fiscala in Romania, are obligatia sa depuna un raport pentru fiecare tara in parte, pentru fiecare an fiscal de raportare, in termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de intreprinderi multinationale.
Prin OPANAF 3049/2017 se aproba modelul si continutul raportului care trebuie depus in format electronic (PDF) la organul fiscal competent, in termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de intreprinderi multinationale.
-
Formular „Raportul pentru fiecare tara in parte”
Potrivit art. 291^3 din Codul de procedura fiscala, o societate-mama finala a unui grup de intreprinderi multinationale care isi are rezidenta fiscala in Romania, are obligatia sa depuna un raport pentru fiecare tara in parte, pentru fiecare an fiscal de raportare, in termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de intreprinderi multinationale.
Prin OPANAF 3049/2017 (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 894/2017) se aproba modelul si continutul raportului care trebuie depus in format electronic (PDF) la organul fiscal competent, in termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de intreprinderi multinationale.
-
Salariul de baza minim brut pe tara garantat
Prin Hotararea nr. 846 din 29 noiembrie 2017 (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 950/2017) se stabileste la 1900 lei salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru un program complet de lucru de 166.666 ore, in medie, pe luna, in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2018.
In prezent, salariul minim brut pe tara este 1450 lei.
Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in prezenta hotarare, in masura in care fapta nu constituie infractiune, potrivit legii.
-
Modificare norme la casele de marcat
Hotararea nr. 804 din 8 noiembrie 2017 (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 907/2017) modifica normele de aplicare privind obligatia de utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) si introduce cerinte noi pentru acestea si elemente noi in bonul fiscal, care vor deveni obligatorii incepand cu anul 2018.
Cele mai importante modificari sunt:
• Aparatele de marcat electronice fiscale trebuie sa contina un modul fiscal propriu prin intermediul caruia controleaza operatiunile specifice activitatii fiscalizate, precum si un modul de comunicatie, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare si supraveghere al ANAF;
• Termenul de valabilitate a autorizatiei de distributiei a aparatelor a fost marit de la 3 la 5 ani;
• Bonul fiscal va avea ca elemente obligatorii si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, unitatea de masura si modalitatea de plata;
• In raportul fiscal de inchidere zilnica se vor inregistra numarul si suma totala rezultata in urma operatiilor de reducere, majorare, anulare, efectuate in timpul tiparirii bonurilor fiscale, sumele de serviciu, precum si sumele rezultate pentru fiecare tip de mijloc de plata utilizat de aparat, cu exceptia activitatii de taximetrie.
Prin implementarea Registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale se creeaza premisele debirocratizarii procedurilor efectuate in legatura cu aparatele de marcat (fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparatii) inregistrarea acestora urmand sa se realizeze electronic.
-
Procedura de restituire a impozitelor, taxelor vamale si a altor taxe platite de Guvernul Statelor Unite ale Americii, personalul sau, contractori si personalul contractorilor
Prin Ordinul nr. 3199 din 3 noiembrie 2017 (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 884/20170) se aproba procedura de restituire a impozitelor, taxelor vamale si a altor taxe achitate de Guvernul Statelor Unite ale Americii, personalul sau, contractori si personalul contractorilor. Persoanele care pot solicita restituirea impozitelor, taxelor vamale si altor taxe achitate de acestea pentru echipamente, provizii, materiale, tehnologie si alte servicii prevazute in acordul semnat intre cele doua state, sunt:
• Guvernul Statelor Unite ale Americii;
• Personalul Guvernului Statelor Unite ale Americii;
• Contractorii;
• Personalului contractorilor.
Restituirea TVA se efectueaza in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, iar dupa verificarea dosarului depus se emite decizia.
-
Modificari in procedura de inactivitate si reactivare a constribuabililor
Ordinul 3289 din 16 noiembrie 2017 (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 929/2017) aduce modificari procedurii de declarare a inactivitatii unui contribuabil. Potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, contribuabilul este declarat inactiv daca se afla intr-una din situatiile de mai jos:
• Pe parcursul unui semestru calendaristic, nu isi indeplineste nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
• Se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
• Organul fiscal central constata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
• Inactivitate temporara inscrisa la Registrul Comertului;
• Durata de functionare a societatii este expirata;
• Societatea nu mai are organe statuare ;
• Durata detinerii spatiului cu destinatie de sediu social este expirata.
Contribuabilul declarat inactiv se reactiveaza daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
• Isi indeplineste declaratiile declarative prevazute de lege;
• Nu inregistreaza obligatii fiscale restante;
• Organul fiscal central constata ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Modificarile aduse de acest ordin se refera la:
• Includerea in continutul procedurilor de declarare a inactivitatii a fluxurilor privind declararea contribuabililor inactivi, indreptarea erorilor materiale si reactivarea contribuabililor declarati inactivi de catre organele cu atributii de executare silita;
• Actualizarea procedurii privind reactivarea contribuabililor declarati inactivi, precum si a formularelor utilizate pentru reactivarea contribuabililor declarati inactivi, potrivit noilor prevederi legale aduse Codului de procedura fiscala prin OUG 84/2016.
-
Accesul electronic la dosarul fiscal
Prin Ordinul 3312 din 20 noiembrie 2017 (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 926/2017) se abroga procedura de acces electronic la informatiile din dosarul fiscal prin depunerea D152 – Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat.
Accesul la dosarul fiscal se face potrivit prevederilor OMFP 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Ministerul Finantelor Publice/ organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica. Astfel, comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta se realizeaza prin intermediul serviciului « Spatiul privat virtual » oferit prin intermediul portalului ANAF (http://www.anaf.ro).
Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.