-
Ordonanta de Urgenta nr. 2 din 2017
In Monitorul Oficial nr. 16 din 06.01.2017 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 2/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si modificarea si completarea unor acte normative.
Mai jos gasiti principalele modificari:
* cuantumul brut al salariilor de baza/indemnizatiile de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale se majoreaza cu 20% fata de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 – incepand cu 1 februarie 2017;
* valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 9% si este de 1.000 lei – incepand cu 1 iulie 2017;
nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari este de 520 lei – incepand cu 1 martie 2017.
-
Protocolul de colaborare in vederea schimbului de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Institutiile Financiare Nebancare
In Monitorul Oficial nr. 17 din 09.01.2017 a fost publicat Ordinul nr. 3731/2016 privind aprobarea modelului-cadru al protocolului de colaborare in vederea schimbului de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si institutiile financiare nebancare.
Acest ordin contine modul in care se va realiza schimbul de informatii intre ANAF si IFN-urile inscrise in Registrul General si Registrul Special al Bancii Nationale a Romaniei, respectiv printr-o cerere tip depusa de catre fiecare IFN in parte in vederea acceptarii incheierii protocolului de colaborare.
Sunt detaliate si categoriile de informatii transmise de catre instituriile financiare nebancare catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala precum si categoriile de informatii transmise de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala catre instituriile financiare nebancare.
Anexa 1 a ordinului contine modelul acordului de consultare, transmitere si prelucrare a informatiilor din bazele de date ale Ministerului Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, precum si a datelor cu caracter personal, apartinand clientului precum si perioadele de timp pentru care se efectueaza schimbul de informatii.
Mentionam ca schimbul de informatii se va realiza periodic, in conformitate cu procedura de lucru comunca, stabilita intre IFN si ANAF.
-
Scutirea de impozit pe veniturile obtinute din desfasurarea unei activitati de creare de programare pentru calculator
In Monitorul Oficial nr. 22/09.01.2017 a fost pulicat Ordinul nr. 872/5932/2284/2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Conform prevederilor acestui Ordin sunt scutite persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si venituri asimilate salariilor din activitati de creare de programe pentru calculator, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
* posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa;
* postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
* detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
* angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator, fiind eliminat plafonul de 10.000 de dolarii pe fiecare angajat scutit.
Pentru a putea beneficia de aceasta facilitate fiscala societatile care se infiinteaza in cursul anului fiscal sunt exceptate de la indeplinirea ultimei conditii pentru anul infiintarii si pentru anul fiscal urmator.
De asemenea a fost actualizata definitia activitatii de creatie programe pe calculator, care conform Ordinului reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pe calculator corespunzatoare anumitor ocupatii specifice in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii.
Prevederile ordinului intra in vigoare la data de 1 februarie 2017.
-
Inregistrarea pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale de TVA
In Monitorul Oficial nr. 25/10.01.2017 a fost publicat Ordinul 3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii de electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 si art. 315 din Codul Fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.
Potrivit acestui Ordin persoanele impozabile care furnizeaza servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune catre persoane neimpozabile situate in alte state membre ale Uniunii Europene, pot aplica unul dintre regimurile speciale, regimuri care ii vor permite sa se inregistreze numai intr-un singur stat membru (statul de inregistrare).
Astfel, dupa inregistrare persoana impozabila este obligata sa depuna electronic la administratia fiscala o declaratie speciala de TVA in care se va declara TVA-ul datorat catre fiecare stat membru in care sunt domiciliati utilizatorii finali ai serviciilor, ANAF va redirectiona sumele platite catre statele beneficiare dupa retinerea unui procent de 15% din acestea.
-
Scutirea de impozit a pensiilor
In Monitorul Oficial nr. 36/12.01.2017 a fost publicata Legea nr. 2/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
-
Eliminarea formularului 088
In Monitorul Oficial nr. 40/13.01.2017 a fost publicat Ordinul nr. 210/2017 prin care se abroga ordinul nr. 3841/2015 care reglementeaza obligatia depunerii formularului 088.
Conform acestui ordin formularul 088 - Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA va fi eliminat incepand cu 1 februarie 2017.
-
Procedura de exceptare de la plata CASS
In Monitorul Oficial nr. 65/26.01.2017 a fost publicat Ordinul nr. 3697/727/2016 pentru aprobarea procedurii de exceptare de la plata contirbutiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si a modelului si continutului formularului 603 „Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate”.
Potrivit acestui Ordin persoanele fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru UE sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei si fac dovada valabilitatii asigurarii, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Ordinul aproba procedura de exceptare de la plata CASS a persoanelor care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si formularul 603 „Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.”
Pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, persoana fizica care se incadreaza in una dintre situatiile exceptate trebuie sa depuna la organul fiscal competent, pe langa formularul 603, urmatoarele documente justificative:
Document portabil A1;
TR/R1 – Formular privind legislatia aplicabila;
PM/RO101 – Certificat privind legislatia aplicabila;
MD/RO101 – Certificat privind legislatia apliacabila.
In situatia in care din documentele justificative prezentate compartimentul de specialitate constata ca respectiva persoana fizica nu indeplineste conditiile legale pentru a fi exceptat de la plata CASS, i se va acorda persoanei fizice dreptul de a fi ascultat, in caz.
Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.