-
Modificări aduse Declarației 112. Instrucțiuni pentru aplicarea scutirii de impozit în sectorul construcțiilor
Ordin al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului sănătății pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” publicat în Monitorul Oficial nr. 123 din 15 februarie 2019.
Noul Ordin reglementează următoarele:
- Instrucțiunile pentru aplicarea scutirii de impozit pentru angajații/angajatorii eligibili pentru aplicarea scutirii astfel cum Ordonanța nr. 114/2018 a stabilit.
- Se introduc noi casete pentru înscrierea cifrei de afaceri și a ponderii cifrei de afaceri din activitățile din domeniul construcțiilor, în vederea acordării facilităților fiscale în luna de raportare.
- Sunt definite următoarele elemente: Cifra de afaceri totală cumulată de la începutul anului, inclusiv din luna de raportare și Cifra de afaceri cumulată de la începutul anului realizată efectiv din activitatea de construcții în vederea calculării ponderii pentru stabilirea eligibilității.
- Caseta „Cifra de afaceri cumulată de la începutul anului realizată efectiv din activitatea de construcții conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, inclusiv din luna de raportare" se completează cu suma veniturilor, cumulat de la începutul anului până la sfârșitul lunii de raportare, rezultate din vânzarea de produse și prestarea de servicii, după deducerea, cumulat de la începutul anului până la sfârșitul lunii de raportare a reducerilor comerciale, a taxei pe valoarea adăugată, a altor impozite direct legate de cifra de afaceri și a veniturilor realizate din redevențe, locații de gestiune și chirii, evidențiate potrivit Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, cu modificările și completările ulterioare, sau, după caz, Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, cu modificările și completările ulterioare, la care:
- De asemenea, se precizează faptul că, la „Cifra de afaceri cumulată de la începutul anului realizată efectiv din activitatea de construcții conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, inclusiv din luna de raportare" se iau în calcul numai veniturile din vânzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale și a mărfurilor din producția proprie.
1. se adaugă, cumulat de la începutul anului până la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentând: a) veniturile din subvențiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, înregistrate în contabilitate pe parcursul fiecărei luni de raportare; b) soldurile lunare creditoare înainte de transferul în contul de profit și pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse și servicii în curs de execuție, evidențiate în contabilitate la sfârșitul lunilor de raportare în care se înregistrează sold creditor; c) veniturile din producția de imobilizări corporale și producția de investiții imobiliare, înregistrate în contabilitate pe parcursul fiecărei luni de raportare;
2. se scad, cumulat de la începutul anului până la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentând soldurile lunare debitoare înainte de transferul în contul de profit și pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse și servicii în curs de execuție, evidențiate în contabilitate la sfârșitul lunilor de raportare în care se înregistrează sold debitor.
-
Vectorul fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoare adăugată care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România
Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoare adăugată care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, precum și a modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 154 din 27 februarie 2019.
Noul ordin aduce o serie de clarificări și modificări în legătură cu vectorul fiscal pentru categoria de persoane amintită mai sus, din care menționăm:
- Conținutul unor formulare precum și instrucțiunile de completare a acestora (declarația 092 privind schimbarea perioadei fiscale de către categoria de persoane menționată, notificare privind nedepunerea declarației de mențiuni numită anterior în vederea actualizării datelor din Registrul contribuabililor și decizia privind actualizarea datelor din Registrul contribuabililor);
- Înlocuirea sintagmei „achiziţie intracomunitară taxabilă în România” cu sintagma „achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România”;
- Prin dispozițiile Codului fiscal a fost reglementată posibilitatea ca persoana impozabilă a cărei perioadă fiscală a devenit luna datorită efectuării unei achiziţii intracomunitare de bunuri, să poată reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioadă fiscală, în cazul în care nu mai efectuează astfel de achiziții;
- Persoana impozabilă depune „Declaraţia privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent (094)", putând astfel să revină la perioada fiscală trimestru, în cazul în care în cursul anului nu efectuează nicio achiziție intracomunitară de bunuri.
-
Contribuția asiguratorie în muncă pentru sectorul construcțiilor
Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.281/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor reprezentând contribuție asiguratorie pentru muncă plătite de contribuabili în contul distinct și de stingere a acestora, publicat în Monitorul Oficial nr. 156 din 27 februarie 2019.
Precizări:
- Contribuţia asiguratorie pentru muncă datorată de angajatorii care desfăşoară activităţi în sectorul construcţiilor şi care se încadrează în noile condiţii privind scutirile de la plata impozitului pe venit pentru angajatorii care desfășoară activități în acest sector, se încasează în contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.47.06.00 „Sume din contribuţia asiguratorie pentru muncă în curs de distribuire datorată de angajatorii din sectorul construcţiilor”, deschis la unităţile Trezoreriei Statului, codificat cu codul de identificare fiscală al contribuabililor;
- Acestea se distribuie apoi integral la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, în contul 28.A.20.11.00 „Venituri din contribuţia asiguratorie pentru muncă pentru fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale”, codificat cu codul de identificare fiscală al contribuabililor.
-
Procedura de înregistrare a contractelor de locațiune
Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locațiune, precum și a modelului și conținutului formularului „Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune”, publicat în Monitorul Oficial nr. 109 din 12 februarie 2019.
Prezentul ordin stabilește:
- procedura de înregistrare a contractelor de locațiune (e.g. organul central competent, formularele/documentele necesare a fi depuse, modalitatea/condițiile în care poate fi încetat contractul de locațiune);
- modelul formularului de înregistrare a contractului de locațiune;
- abrogarea vechilor articole care stabileau procedura de înregistrare a contractelor de locațiune și modelul formularului de înregistrare a contractului de locațiune.
-
Noua taxă ce va fi plătită de către organizatorii de jocuri de noroc online
Ordin al președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc pentru aprobarea modalității de calcul al taxei lunare prevăzute la art. 53 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene și pentru modificarea anexei nr. 8 la Ordinul președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc nr. 179/2018 privind aprobarea modelului de declarație lunară, sub forma unui formular-tip, pentru veniturile realizate de organizatorii jocurilor de noroc potrivit art. 10 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, publicat în Monitorul Oficial nr. 120 din 15 februarie 2019.
Precizări:
- Acest ordin aprobă modalitatea de calcul a taxei care va fi datorată de organizatorii de jocuri de noroc online, precum și modelul de declarație lunară prin care aceasta va fi declarată;
- Această taxă este datorată lunar la nivelul unei cote de 2% ce se aplică la totalul taxelor de participare încasate lunar;
- Termenul de declarare și plată va fi data de 25 inclusiv a fiecărei luni următoare celei în care au fost încasate taxele de participare încasate lunar.
-
Modificări asupra conținutului și termenelor de depunere a formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă
Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, publicat în Monitorul Oficial nr. 140 din 21 februarie 2019.
Prezentul ordin aduce o serie de modificări și clarificări Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016, în ceea ce privește:
-
(i) Categoriile de obligații fiscale de plată la bugetul de stat (Anexa nr. 3), în sensul eliminării unor categorii de contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate pentru produsele alcoolice și din tutun și adăugării taxei lunare calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar, datorată de organizatorii de jocuri de noroc online și a taxei pe activele financiare;
- Noua taxă de 2% aplicată asupra cuantumului total al taxelor încasate lunar de organizatorii de jocuri de noroc online, va fi pana la data de 25 inclusiv a fiecărei luni ce urmează lunii în care ia naștere obligativitatea plății acestei taxe;
- Taxa pe activele financiare, prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, va fi pana la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului în care ia naștere obligativitatea plății acestei taxe. În cazul contribuabililor care încetează să existe într-un trimestru, termenul va fi până la data depunerii situațiilor financiare la organul fiscal competent, respectiv până la data radierii, după caz.
(ii) Termenele de depunere a declarațiilor privind:
(iii) Instrucțiunile de completare a formularului 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.
-
Noi categorii de obligații fiscale de plătit în contul unic
Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind completarea anexei la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic publicat în Monitorul Oficial nr. 156 din 27 februarie 2019.
Prin intermediul acestui ordin, au fost incluse în Nomenclatorul obligaţiilor care se plătesc în contul unic următoarele:
- Taxa pe activele financiare;
- Contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată de persoanele care realizează venituri din salarii din domeniul construcţiilor.