-
Modificare nomenclator impozite Declaratia 100
Se emite OPANAF 869/2017 pentru modificarea si completarea OPANAF 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa. Potrivit acestui ordin, Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat este completat cu alte doua pozitii, respectiv Impozitul specific unor activitati (pozitia 72) si Impozitul pe veniturile din pensii (pozitia 73). Totodata, in ceea ce priveste Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, a fost eliminata pozitia 64 Impozit pe constructii. Instructiunile pentru completarea formularului 100 au fost si ele modificate in mod corespunzator. Astfel, se prevede faptul ca declararea se face semestrial sau, cu alte cuvinte, de doua ori pe an. Mai exact, pentru anul curent, 25 iulie 2017 va fi termenul pentru semestrul I, iar 25 ianuarie 2018 - pentru semestrul II, cu precizarea ca termenele de declarare vor fi si termenele de plata. -
Norme privind spatiile pentru depozitare temporara
Se emite OPANAF Nr. 792/2017 care se adreseaza tuturor operatorilor economici ce au activitati de import sau export, pentru care fluxul de bunuri impune existenta unor depozite in care se pastreaza bunuri pana se va realiza operatiunea de import/export, spatii cunoscute ca spatii de admitere temporara.
Orice operator economic ce obtine aprobarea conform procedurii descrise in ordin, poate detine un spatiu de admitere temporara. Autorizarea spatiului pentru depozitare temporara este conditionata de aprobarea prealabila a evidentei marfurilor de catre biroul vamal de supraveghere. Evidenta poate fi tinuta manual sau prin mijloace informatice.
Prezentul act normative prevede ca perioda maxima in care bunurile se pastreaza in depozitul de admitere temporara este de 90 de zile. -
Procedura privind vamuirea centralizata la nivel national
Au fost publicate Ordinul presedintelui ANAF nr. 866/2017 pentru completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import si Ordinul nr. 867/2017 pentru completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului de control al exportului.
Prin intermediul acestor Ordine, a fost pusa in aplicare procedura privind vamuirea centralizata la nivel national – una dintre simplificarile importante prevazute de Codul Vamal al Uniunii, incepand cu 1 mai 2016.
In vederea aplicarii acestei simplificari, operatorii economici interesati trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
· destinatarul sau exportatorul, dupa caz, si declarantul/reprezentantul vamal sa detina statutul de operator economic autorizat; -
Plata impozit specific in contul unic
Ordinul presedintelui ANAF nr. 877/2017 pentru completarea anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 531/2016 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic.
Nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat, care se platesc in contul unic 20.A.47.01.00 «Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire»", a fost completat cu un nou impozit: „31. Impozit specific unor activitati”. -
ANAF anunta actiuni operative de control al contribuabililor ce vor depune Declaratia 101 pana pe 27 martie
Incepand din luna aprilie, impozitul pe profit si TVA vor fi vizate, de o campanie de controale anuntata recent de ANAF. Companiile din toate sectoarele economice, inclusiv cel financiar-bancar, care au termen limita de depunere a declaratiei 101 privind impozitul pe profit pentru anul 2016, pana pe 27 martie 2017, vor face obiectul campaniei de controale fiscale.
Scopul este acela de a permite contribuabililor luarea de masuri pentru depunerea tuturor declaratiilor la termenele legale, precum si a celor nedepuse sau a celor rectificative, dupa caz, si totodata ca, in situatia unui eventual control, sa aiba timp sa pregateasca documentele contabile si fiscale necesare efectuarii acestuia. -
Nivelului accizei specifice la tigarete incepand cu 1 aprilie 2017
A fost publicat Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 350/2017 pentru aprobarea nivelului accizei specifice la tigarete.
Intre 1 aprilie 2017 si 31 martie 2018, inclusiv, nivelul accizei specifice pentru tigarete va fi de 329,222 lei/1.000 tigarete -
Restrictii privind detasarea transnationala a salariatilor
Prin Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale se aduc modificari importante comparativ cu regimul de pana in prezent. Astfel, se defineste conceptul de „detasare transnationala” ca fiind situatia in care o intreprindere stabilita intr-un stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul altui stat membru salariati cu care are stabilite raporturi de munca.
Prezentul act normativ desemneaza Inspectia Muncii ca autoritate nationala competenta pentru primirea administrativa a cererilor de comunicare a documentelor prin care se constata si sanctioneaza, de catre autoritatile din alte state membre, contraventiile savarsite de intreprinderile din Romania care realizeaza detasari transnationale, cu scopul facilitarii comunicarii acestor documente catre intreprinderile din Romania si instituie noi atributii ale Inspectiei Muncii precum:
· realizarea unei evaluari de ansamblu a tuturor elementelor faptice care caracterizeaza o detasare transnationala;
· controlul respectarii clauzelor si conditiilor de incadrare in munca de care beneficiaza salariatii detasati pe teritoriul Romaniei;
· impunerea anumitor cerinte administrative si masuri de control in sarcina intreprinderilor care detaseaza salariati pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale.
Totodata Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este desemnata ca autoritate nationala competenta pentru primirea administrativa a cererilor de recuperare a sanctiunilor financiare, aplicate de catre autoritatile din alte state membre, intreprinderilor din Romania care realizeaza detasari transnationale, cu scopul intreprinderii masurilor de recuperare necesare.
In Legea 16/2017 se stipuleaza interdictia angajatorului de a modifica unilateral relatia sau conditiile de munca, inclusiv de a concedia salariatul detasat care s-a adresat Inspectiei Muncii si/sau instantelor judecatoresti competente, chiar si dupa ce o hotarare judecatoreasca in acest sens a ramas definitiva, cu anumite exceptii. Incalcarea acestei obligatii constituie contraventie si poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 100.000 lei.
Si totodata se statibileste dreptul salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei de a se adresa, atat pe durata detasarii, cat si dupa incetarea perioadei de detasare, Inspectiei Muncii si/sau instantelor judecatoresti competente din Romania sau instantelor judecatoresti dintr-un alt stat, in situatia in care le-au fost incalcate drepturile cu privire la conditiile de munca. Acelasi drept este acordat si sindicatelor, asociatiilor, organizatiilor si altor entitati juridice care au interese legitime privind respectarea drepturilor salariatilor detasati.
· declarantul/reprezentantul sa fi indeplinit obligatia de a depune o declaratie vamala standard la biroul vamal de supraveghere, si de a prezenta marfurile la biroul vamal de prezentare;
Procedura se aplica tuturor regimurilor vamale, cu exceptia tranzitului.
Totodata, exista si anumite categorii de marfuri care nu pot face obiectul procedurii de vamuire centralizata la nivel national, respectiv:
· produsele accizabile care intra sub incidenta regimului de antrepozitare si a regulilor privind deplasarea/primirea in regim suspensiv de accize;
· produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/1999