-
Procedura privind organizarea Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale
Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, precum și a modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 223 din 22 martie 2019 (Ordinul nr. 819/2019).
Precizări:
- Reamintim faptul că, începând cu 1 aprilie 2019, plătitorii de impozit pe profit, precum și microîntreprinderile vor putea aplica facilitatea creditului fiscal numai în măsura în care, la data încheierii contractului de sponsorizare, beneficiarii acțiunilor (i.e. entități non-profit și unități de cult) sunt înscriși în Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Prevederi similare au fost introduse și cu privire la redirecționarea procentului de 3,5% din impozitul pe venit datorat de către contribuabilii persoane fizice pentru anul 2019.
- Prin prezentul ordin, se aprobă procedura privind organizarea Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale și modelul și conținutul formularelor specifice.
- În vederea înscrierii în Registru, pe lângă certificatul de atestare fiscală eliberat de organul fiscal local, entitatea depune și formularul 163 „Cerere de înscriere/radiere în/din Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale".
- Cererea se completează prin intermediul aplicației informatice afișată pe site-ul ANAF și ulterior se depune prin mijloace electronice.
- În urma cererii, ANAF operează înscrierea dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile specifice: să desfășoare activitatea în domeniul pentru care au fost constituite, să fie îndeplinite obligațiile declarative și de depunere a situațiilor financiare, să nu aibă obligații fiscale restante mai vechi de 90 zile și să nu fie declarate inactive.
- Registrul entităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale este public și se afișează pe website-ul ANAF.
-
Indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual
Ordin privind indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual, publicat în Monitorul Oficial nr. 211 din 18 martie 2019 (Ordinul nr. 1754/2019).
Precizări:
- Potrivit noului ordin, indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual pentru 2019 este 102,8%.
-
Prelungirea termenului de depunere al Declarației unice și al formularului 230
Ordonanța de urgență pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial nr. 204 din 14 martie 2019 (Ordonanța nr. 15/2019).
Potrivit prezentei OUG, termenul de 15 Martie inclusiv, prevăzut anterior pentru:
- depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice,
- depunerea formularului 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii",
- plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii
-
Stabilirea nivelului accizei specifice la țigarete
Ordin pentru aprobarea nivelului accizei specifice la țigarete publicat în Monitorul Oficial nr. 166 din 1 martie 2019 (Ordin nr. 1719/2019).
Prin acest Ordin:
- S-a stabilit nivelul accizei specifice țigaretelor pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 martie 2020 inclusiv. Acesta se va reduce la 366,147 lei/1000 de țigarete.
-
Modificarea anexei nr. 1 la Ordinul președintelui ANAF privind aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice
Ordin privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.236/2018 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice-benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat și biocombustibili, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 171 din 4 martie 2019 (Ordinul nr. 508/2019).
Precizări:
-
Pentru dobândirea atestatului de comercializare, operatorii economici care au intenția să distribuie și să comercializeze angro produse energetice, nu mai au obligația îndeplinirii următoarelor condiții:
(i) Deținerea spațiilor pentru depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosință (contract de locațiune, comodat sau cu orice titlu legal), și
(ii) Recepționarea și livrarea fizică numai din depozitul autorizat a cantităților de produse comercializate în baza atestatului.
-
Pentru dobândirea atestatului de comercializare, operatorii economici care au intenția să distribuie și să comercializeze angro produse energetice, nu mai au obligația îndeplinirii următoarelor condiții:
-
Emiterea și comunicarea unor acte administrative și stabilirea obligațiilor fiscale accesorii
Ordin pentru aprobarea Procedurii privind emiterea și comunicarea unor acte administrative și de executare pentru debitorii care înregistrează obligații fiscale restante sub o anumită limită și pentru modificarea Procedurii privind stabilirea obligațiilor fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.834/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 220 din 21 martie 2019 (Ordinul nr. 727/2019).
Precizări:
-
A fost clarificată procedura de emitere și comunicare a unor acte administrative către debitori care înregistrează obligații accesorii sub urmatoarele praguri:
a) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale accesorii nu depășește 3.000 lei, pentru debitorul care are calitatea de mare contribuabil;
b) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale accesorii nu depășește 1.500 lei, pentru debitorul care are calitatea de contribuabil mijlociu;
c) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale accesorii nu depășește 500 lei, pentru celelalte categorii de debitori;
d) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale accesorii nu depășește 100 lei, pentru contribuabilul persoană fizică.
- Obligațiile fiscale accesorii, stabilite de către organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere, reprezentând penalități de nedeclarare se reduc cu 75% la cererea contribuabilului dacă obligațiile fiscal principale au fost stinse prin plată, compensare sau eșalonare la plată.
-
A fost clarificată procedura de emitere și comunicare a unor acte administrative către debitori care înregistrează obligații accesorii sub urmatoarele praguri:
- Protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate
Legea nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate a fost republicată în Monitorul Oficial nr. 227 din 25 martie 2019.
Precizări:
- Legea a fost republicată și reglementează în contiunare condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a agențiilor de plasare a forței de muncă în străinătate.
-
Reamintim faptul că, pentru a desfăşura activităţi de mediere în vederea angajării cetățenilor români în străinătate, agenții de plasare trebuie sa îndeplinească urmatoarele condiţii cumulativ:
a) Să fie înregistraţi la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își au sediul;
b) Să aibe încheiat cu persoane juridice sau fizice, stabilite în alte state și care au calitate de angajator potrivit legislației din statul respectiv, contracte ce conțin oferte sigure de locuri de muncă;
c) Să dispună atât de spațiul, cât şi de dotările necesare pentru desfășurarea activității;
d) Să aibe încadrat în muncă personal calificat în domeniul resurselor umane ce poate face dovada experienței în recrutare;
e) Să nu fie condamnați definitiv pentru o infracțiune săvârșită cu intenție, incompatibilă cu activitatea pe care urmează să o desfășoare;
f) Să nu fie în faliment;
g) Să nu fie în dizolvare.