-
Normele de aplicare a OUG nr. 3/2018 – pentru reglementarea măsurilor luate în vederea asigurării stabilităţii pentru angajaţii care beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit
Ordinul nr. 1450/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. I și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2018 privind unele măsuri fiscal bugetare (Publicat în Monitorul Oficial Nr. 507 din 20 iunie 2018).
Precizări: Reamintim faptul că măsurile introduse vizează angajații care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor în baza unui contract individual de muncă și care se află în una dintre situațiile:
a) Persoane fizice cu handicap grav sau accentuat;
b) Persoane fizice care desfășoară activități de creare de programe de calculator;
c) Persoane fizice care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare și inovare;
d) Persoane fizice care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, în cursul unui an.
De asemenea, prezentele norme se aplică inclusiv persoanelor, din categoriile enumerate mai sus, pentru care se modifică raportul de muncă, respectiv: detașare, suspendare sau încetare.
Pentru aceste persoane, angajatorii/plătitorii, după caz, stabilesc, reţin la sursă şi plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate, după următoarea formulă de calcul:
CASS reținută = venit brut 2018 – CAS datorată în 2018 – Salariul net 12.2017
Organul fiscal central va transmite zilnic unității de Trezorarie a Statului:
a) Un fișier cu sumele reprezentând CASS calculate conform art. I alin. (8) și înscrisă în Declarația 112;
b) Un fișier cu sumele reprezentând diferențele în plus sau în minus ale CASS față de sumă dedusă de plătitor prin formularul 112, fie prin corectarea declarației fiscale de către angajator/plătitor, fie prin emiterea unei decizii de impunere de către organul fiscal;
c) Pe baza informațiilor transmise mai sus (lit. a) și b)), pentru diferența constatată a fi achitată în plus, unitatea Trezorariei Statului va debita contul 20.A.21.27.00 “Diferențe aferente contribuției de asigurări sociale de sănătate” și creditează contul 26.A.21.27.00 “Diferențe aferente contribuției de asigurări sociale de sănătate” codificate cu codul de identificare a plătitorului;
d) Pe bază informațiilor prevăzute la lit. b), pentru diferențele în minus față de sumă achitată, Trezorăria Statului debitează contul 26.A.21.27.00 “Diferențe aferente contribuției de asigurări sociale de sănătate” și creditează contul 20.A.21.27.00 “Diferențe aferente contribuției de asigurări sociale de sănătate” codificate cu codul de identificare a plătitorului pentru recuperarea sumei.
De asemenea, normele stabilesc și procedura pentru verificarea aplicării corecte a măsurilor. În acest sens, organul fiscal va efectua o analiză de risc specifică bazată pe:
• Modul de declarare: declarație inițială sau rectificativă;
• Variația în timp a numărului de persoane scutite de impozitul pe salarii;
• Modul de calcul al sumei deduse în formularul 112 în baza documentelor care atestă încadrarea în una dintre categoriile reglementate de OUG 3/2018 depuse de angajați la angajatori.
Urmare a analizei, se va stabili gradul de risc al contribuabililor. În funcție de gradul de risc, se vor dispune măsuri de evaluare, gestionare și tratare a riscurilor stabilite (notificarea contribuabililor pentru conformare și/sau controale fiscale).
Regularizările pentru veniturile salariale obținute în anul 2018 până la intrarea în vigoare a OUG 3/2018 se vor face prin depunerea declarațiilor rectificative până la data de 31 Decembrie 2018.
-
Modificări aduse Codului Fiscal
Legea nr. 145/2018 din 2018 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative (Publicată în Monitorul Oficial Nr. 515 din 22 iunie 2018).
Precizări:
• Se instituie obligația plății TVA aferentă mijloacelor de transport înstrăinate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare, personalul acestora, precum și de cetățenii străini cu statut diplomatic sau consular, în anumite condiții prevăzute de lege.
• Se acordă o serie de scutiri cu ocazia organizării Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020, după cum urmează:
2.1. Veniturile obținute/realizate de persoane fizice nerezidente, persoane juridice străine și orice entități nerezidente, ca urmare a pregătirii, organizării și desfășurării Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 sunt scutite de impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți;
2.2. Taxa pentru serviciile de reclamă și publicitate și taxa pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate nu se datorează pentru reclama și publicitatea efectuate pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în România a Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020;
2.3. Evenimentele sportive care au loc în cadrul pregătirii, organizării și desfășurării în România a Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 sunt scutite de la plata impozitului pe spectacole;
-
Nou Ordin pentru aprobarea Nomenclatorului de obligații fiscale
Ordinul nr. 1612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic (Publicat în Monitorul Oficial Nr. 544 din 29 iunie 2018, cu intrare în vigoare începând cu 01 iulie 2018)
Precizări:
• Se abrogă vechiul ordin – Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală cu nr. 531/2016 privind impozitele, contribuțiile și alte sume reprezentând creanțe fiscale.
-
Metodologie distribuire sume încasate în contul unic
Ordin nr. 1613/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale (publicat în Monitorul Oficial nr. 545 din 29 iunie 2018).
Precizări:
• Sumele plătite de către contribuabili în contul unic se distribuie de către organul fiscal central competent distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporțional cu sumele datorate, cu anumite excepții prevăzute de Ordin.
-
Modificări machetă produse accizabile
Hotărâre pentru modificarea Anexei nr. 40 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 (Publicată în Monitorul Oficial Nr. 516 din 22 iunie 2018)
Precizări:
• A fost modificată Anexa nr. 40 la Normele metodoloige de aplicare a prevederilor titlului VIII din Legea 227/2015 cu privire la machetele timbrelor și banderolelor.
Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.