- Aprobarea modelului, conţinutului şi modalităţii de depunere şi gestionare a Declaraţiei Unice
Ordin privind modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului "Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice" publicat în Monitorul Oficial nr. 452 din 05 iunie 2019 (Ordinul nr. 1.437/2019).
Prezentul ordin modifică și completează instrucțiunile privind Declarația Unică ca urmare a a modificărilor aduse Codului Fiscal, referitoare la introducerea contribuţiei de asigurări sociale (CAS) pentru remuneraţia acordată zilierilor şi la posibilitatea acestora de a se asigura la sănătate prin depunerea Declaraţiei Unice. - Procedura de acordare a bonificaţiilor pentru depunerea declaraţiei unice
Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificațiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanță în anul 2018 a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale declarate în anul 2018 prin declarația unică, publicat în Monitorul Oficial nr. 479 din 12 iunie 2019 (Ordinul nr. 1.369/2019).
Prezentul ordin reglementează următoarele aspecte:
✓ Procedura se aplică:
- persoanelor fizice care au depus declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice;
- persoanelor fizice care au plătit cu anticipaţie, până la data de 15 decembrie 2018 inclusiv impozitul pe venitul anual estimat, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimate şi declarate pentru anul 2018;
- persoanelor fizice care au obținut venituri anuale în 2018 și care au depus numai declarația unică până la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice.
✓ Organul fiscal central va emite decizii pentru acordarea bonificaţiilor constatate, după data de 31 iulie 2019.
✓ În cazul în care persoanele fizice au achitat integral cuantumul obligațiilor fiscale fără aplicarea prealabilă a bonificațiilor, pot solicita restituirea sumelor plătite în plus, prin depunerea unei cereri de restituire la organul fiscal central.
- Criteriile potrivit cărora membrii cooperatori beneficiază de scutirile prevăzute în Legea cooperaţiei agricole
Ordin pentru stabilirea criteriilor potrivit cărora membrii cooperatori beneficiază de scutirile prevazute la art. 76 alin. (1), lit. e) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004 publicat în Monitorul Oficial nr. 491 din 18 iunie 2019 (Ordinul nr. 203/2287/1809/2019).
Potrivit noului ordin:
- Sunt reglementate criteriile potrivit cărora membrii cooperatori beneficiază de scutiri atât de la plata impozitului pe clădiri, cât şi de la plata impozitului pe teren.
- Beneficiază de scutirea de impozit pe clădire și impozit pe teren categoriile de membrii fondatori şi membrii cooperatori acţionari.
- În vederea beneficierii de scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, contribuabilii transmit organelor fiscale locale documente justificative din care să reiasă că au comercializat minimum 50% din producția agricolă valorificată prin/către cooperativa agricolă.
- Documentele justificative trebuie să fie valabile la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior celui pentru care se acordă scutirea şi presupun:
✓ O adeverința eliberată de către cooperativa agricolă care atestă calitatea de membru, cantitățile vândute prin/către cooperativa agricolă în anul calendaristic anterior celui pentru care se acordă scutirile și inventarul bunurilor care fac obiectul scutirilor şi care au fost declarate de membru;
✓ O declarație pe propria răspundere întocmită de membrul cooperator, din care reiese totalul cantităților de produse agricole comercializate şi valorificate de membru prin/către cooperativa agricolă în anul calendaristic anterior celui pentru care se acordă scutirile și lista bunurilor cu destinație agricolă care fac obiectul scutirilor.
- Modificarea și completarea reglementărilor privind aplicarea facilităților fiscale acordate sectorului construcțiilor
Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor măsuri în domeniul investițiilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 507 din 21 iunie 2019 (Ordonanța de urgență nr. 43/2019).
- Au fost introduse alte 3 noi domenii de producere a materialelor de construcţii care pot beneficia de facilităţile fiscale:
- Pentru societăţile comerciale înfiinţate începând cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru societăţile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat pe anul fiscal anterior.
- Pentru societățile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecărui an care au avut o cifra de afaceri din activitățile de construcţii definite la codul CAEN 41.42.43 - secțiunea F – Construcții ori din anumite domenii de producere a materialelor de construcții sau din activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică, cifră de afaceri realizată cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitățile fiscale se vor acorda pe toata durata anului în curs, iar pentru societățile comerciale existente la aceeași dată care nu realizează această limită minimă a cifrei de afaceri se va aplica principiul societăților comerciale nou-înființate.
- Cifra de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă şi acoperă manopera, materialele, utilajele, transportul, echipamentele, dotările, precum şi alte activităţi auxiliare necesare desfăşurării activităţilor mai sus menţionate. Cifra de afaceri va cuprinde şi producţia realizată şi nefacturată.
- Veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obţinut din salarii şi asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 30.000 lei nu va beneficia de facilităţi fiscale.
- Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, pentru aplicarea facilităţii fiscale, se va stabili prin ordin al preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, care se va publica pe site-ul instituţiei.
- Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.
Potrivit prezentei ordonanţe:
✓ 2351 "Fabricarea cimentului";
✓ 2352 "Fabricarea varului şi ipsosului";
✓ 2399 "Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a."