- Formular 085 pentru aplicare opțiune TVA la servicii electronice
Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1783 din 28 iunie 2019 pentru aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (085) „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” (Monitorul Oficial nr. 559 din 8 iulie 2019).
Precizări:
- Reamintim faptul că potrivit Legii nr. 60/2019 au fost aduse modificări în ceea ce privește locul prestării serviciilor de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune, precum și a serviciilor furnizate pe cale electronică în beneficiul persoanelor neimpozabile – astfel, locul prestării pentru astfel de servicii este locul unde beneficiarul este stabilit;
- Prin excepție, în situația în care astfel de servicii sunt prestate de persoane impozabile stabilite într-un singur stat membru UE către persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a căror valoare totală nu depășește în anul calendaristic curent și nu a depășit în cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro, locul prestării acestor servicii se consideră a fi locul unde este stabilit prestatorul;
- Totuși, contribuabilii au dreptul să opteze ca locul prestării serviciilor să fie locul unde este stabilit beneficiarul, exprimându-și opțiunea prin intermediul Formularului 085 – nou introdus, opțiune aplicabilă pentru cel puțin 2 ani calendaristici.
- Modificare procent sponsorizare ONG/unități de cult
Legea nr. 156 din 25 iulie 2019 pentru modificarea art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 625 din 26 iulie 2019).
Precizări:
- Potrivit actului normativ, creditul fiscal va fi calculat la nivelul valorii minime dintre:
(i) valoarea rezultată prin aplicarea procentului de 0,75% la cifra de afaceri (anterior 0,5%) și
(ii) valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat;
- Reamintim faptul că, începând cu 1 aprilie 2019, plătitorii de impozit pe profit, precum și microîntreprinderile vor putea aplica facilitatea creditului fiscal numai în măsura în care, la data încheierii contractului de sponsorizare, beneficiarii acțiunilor (i.e. entități non-profit și unități de cult) sunt înscriși în Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
- Completări aduse legislației privind activitățile desfășurate de zilieri
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56 din 3 iulie 2019 pentru completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri (Monitorul Oficial nr. 552 din 4 iulie 2019) și Legea nr. 132 din 11 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri (Monitorul Oficial nr. 575 din 15 iulie 2019).
Precizări:
- Au fost adăugate noi domenii în care pot activa zilierii:
(i) activități de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste;
(ii) hoteluri și alte facilități de cazare, tabere de copii, cabane;
(iii) baze sportive și cluburi sportive;
(iv) creșterea materialului săditor – creșterea plantelor ornamentale, operațiuni de îngrijire a pomilor, activități ale pepinierelor;
(v) activități de interpretare artistică – spectacole, activități suport pentru interpretare artistică, activități de gestionare a sălilor pentru spectacole, tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului.
- A fost aprobată o procedură specială de impozitare, evidență și declarare aplicabilă zilierilor care desfășoară activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv, prin pășunatul sezonier în mod tradițional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor.
- Modificare Formular 091 și instrucțiuni Formular 094
Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1888 din 3 iulie 2019 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (Monitorul Oficial nr. 592 din 18 iulie 2019).
Precizări:
- Formularul 091 a fost extins pentru a include și contribuabilii care solicită reînregistrarea în scopuri de TVA, în situația în care codul de TVA al acestora a fost anulat ca urmare a constatării inactivității fiscale.
- Au fost aduse completări instrucțiunilor Formularului 094 – “Declarație privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic și care nu au efectuat achiziții intracomunitare de bunuri în anul precedent”, precizându-se că acesta se va depune și de către persoanele impozabile care revin la perioada fiscală trimestrială, întrucât în anul anterior nu au depășit cifra de afaceri de 100.000 Euro și nici nu au efectuat achiziții intracomunitare de bunuri.
- Aprobare procedură de mediere ANAF
Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1757 din 28 iunie 2019 pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum şi a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susţinerii situaţiei economice şi financiare (Monitorul Oficial nr. 549 din 4 iulie 2019).
Precizări:
- Prin prezentul Ordin a fost aprobată procedura de mediere în situația în care contribuabilul întampină dificultăți în achitarea datoriilor fiscale ajunse la scadență și pentru care s-a comunicat somație;
- Pe scurt, procedura de mediere constă în clarificarea întinderii obligației fiscale înscrise în somație, precum și în analiza de către organul fiscal împreună cu debitorul a situației economice și financiare în scopul identificării unor soluții optime de stingere a obligațiilor fiscale, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată.
- Stingere obligații fiscale în sectorul energiei electrice
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60 din 4 iulie 2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare, precum şi unele măsuri referitoare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare şi împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economici (Monitorul Oficial nr.556 din 5 iulie 2019).
Precizări:
- Ordonanța de Urgență reglementează o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale administrate de ANAF, ale operatorilor economici care deţin capacităţi de producere a energiei electrice instalate în Sistemul electroenergetic naţional, reprezentând active funcţionale energetice;
- Prin derogare de la prevederile Codului de procedură fiscală, la cererea operatorilor economici care deţin capacităţi de producere a energiei electrice instalate în Sistemul electroenergetic naţional reprezentând active funcţionale energetice, creanţele fiscale administrate de ANAF se sting prin trecerea în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei a unor active funcţionale energetice, aflate în proprietatea acestora.
- Vizualizare on-line a extrasului de cont de la Trezorerie
Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2425 din 26 iunie 2019 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 201/2003, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.235/2003 (Monitorul Oficial nr. 548 din 3 iulie 2019).
Prezentul Ordin prevede faptul că pentru toate conturile de disponibil deschise pe numele operatorilor economici şi altor entităţi la unităţile trezoreriei statului se eliberează extrase de cont în format electronic, semnate cu certificat digital emis de Ministerul Finanţelor Publice, cu certificat digital calificat sau cu sigiliu electronic, titular Ministerul Finanţelor Publice, după caz, fără perceperea de comisioane.
- Aspecte privind raportarea contabilă la 30 iunie 2019
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2493 din 8 iulie 2019 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum şi pentru modificarea şi completarea unor prevederi contabile (Monitorul Oficial nr. 596 din 19 iulie 2019).
Precizări:
- Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2019 se aplică:
i. entităţilor cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, şi care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei;
ii. persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016, şi care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.
- Raportările contabile la 30 iunie 2019 se depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice până la data de 14 august 2019.