- Modificări aduse Codului Fiscal în sfera TVA
Legea nr. 172 din 7 octombrie 2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 815 din 8 octombrie 2019)
Precizări:- Prin prezentul act normativ au fost aduse modificări în sfera taxei pe valoarea adăugată;
- Astfel, transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile de la o persoana impozabilă către o instituție publică în scopul stingerii unei obligații fiscale restante nu va mai fi considerat o livrare de bunuri și, prin urmare, nu se va mai colecta TVA;
- De asemenea, a fost abrogată prevederea conform căreia este asimilată livrărilor cu plată și preluarea de către o persoană impozabilă de bunuri mobile corporale achiziţionate sau produse de către aceasta, altele decât bunurile de capital, pentru a fi utilizate în scopul unor operaţiuni care nu dau drept integral de deducere, dacă taxa aferentă bunurilor respective a fost dedusă total sau parţial la data achiziţiei. În acest caz se va aplica sistemul ajustărilor de TVA, prevăzut la articolul 304 din Codul Fiscal.
- Stabilire din oficiu CAS și CASS
Ordinul președintelui ANAF nr. 2547 din 20 septembrie 2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare (Monitorul Oficial nr. 800 din 2 octombrie 2019)
Precizări:- Procedura se aplică persoanelor fizice care nu și-au îndeplinit obligația declarării contribuției de asigurări sociale (CAS), respectiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit prevederilor Codului Fiscal, începând cu anul fiscal 2018.
- În cazul procedurii de stabilire CAS, identificarea contribuabililor se face în baza:
- (i) formularului 256 “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”;
- (ii) formularului 112 “Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”;
- (iii) formularului “Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice", depus de contribuabili;
- (iv) altor informaţii existente în evidenţa fiscală.
- În cazul procedurii de stabilire CASS, în plus față de sursele de informații menționate anterior, identificarea contribuabililor se face și în baza formularului 205 “Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile din investiții, pe beneficiari de venit”.