-
Ordin privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii
Prin actul normativ se stabileste faptul ca sediile secundare ale contribuabililor mijlocii sunt administrate de administratiile judetene ale finantelor publice si de Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti, prin Administratia fiscala pentru contribuabilii mijlocii, dupa caz, in a caror raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul care le-a infiintat.
Ordinul nr. 3001/2014 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.582/2013 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii.[1]
[1] Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 733 din 07/10/2014
-
Instructiuni privind Codul de procedura fiscala
Prezentul ordin aduce modificari si clarificari cu privire la instructiunile de aplicare a titlului IX - “Solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale” al Codului de procedura fiscala.
Una dintre clarificarile aduse consta in faptul ca raportul de inspectie fiscala/ procesul verbal emis de organele fiscale/ vamale, in functie de caz, nu constitutie titlu de creanta, deoarece acesta sta la baza emiterii actului administrativ fiscal. In acest sens, raportul de inspectie fiscala/ procesul verbal emis de organele fiscale/vamale, nu poate fi contestat decat impreuna cu actul administrativ fiscal.
Totodata, este eliminata prevederea potrivit careia contestatia depusa la un organ fiscal necompetent trebuia sa fie inaintata, in termen de 5 zile de la data primirii, de catre organul fiscal necompetent catre organul fiscal emitent al actului administrativ atacat.
Ordinul nr. 2906/2014 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscal.[2]
[2] Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 736 din 09/10/2014
-
Obligativitatea persoanelor fizice de asigurare la sistemul public de pensii
Ordinul aduce clarificari cu privire la procedura de certificare a modului de indeplinire de catre persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, din asocieri fara personalitate juridica, precum si din cedarea folosintei bunurilor a obligatiei de asigurare la sistemul public de pensii. Procedura de certificare presupune eliberarea de catre autoritatea competenta a adeverintei in vederea stabilirii stagiului de cotizare, in termen de cel mult 5 zile de la data depunerii cererii.
De asemenea, ordinul mentionat aproba modelul si continutul formularelor aferente acestei proceduri.
Ordinul nr. 3093/2014 pentru aprobarea Procedurii privind certificarea modului de indeplinire de catre contribuabili, persoane fizice, obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, potrivit prevederilor cap. II din titlul IX2 al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a obligatiei fiscale reprezentand contributie de asigurari sociale de stat si a modelului si continutului unor formulare utilizate in cadrul acestei proceduri.[3]
[3] Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 761 din 21/10/2014 -
Legea contenciosului administrativ
Au fost aduse completari si clarificari Legii contenciosului administrativ in ceea ce priveste obligatia de executare, instanta de executare si atacarea hotararii emise de aceasta din urma.
Legea nr. 138/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe. [4]
[4] Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 753 din 16/10/2014