-
Ordonanta Guvernului nr.25/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor
A fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 25 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor Aceasta transpune prevederile Directivei 2014/66/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind conditiile de intrare si de sedere a resortisantilor tarilor terte in contextul unui transfer in cadrul aceleiasi companii, si pe cele ale Directivei 2014/36/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind conditiile de intrare si de sedere a resortisantilor tarilor terte in scopul ocuparii unui loc de munca in calitate de lucratori sezonieri.
A fost adoptat cadrul legal necesar obtinerii dreptului de munca si de sedere al strainilor transferati pentru o perioada de pana la trei ani, fie in cadrul aceleiasi companii, fie in cadrul aceluiasi grup de companii, in anumite conditii prevazute de lege.
Neindeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia din domeniul accesului cetatenilor straini pe piata muncii din Romania poate avea, printre altele, si consecinte de natura fiscala.
Prevederile Art. I pct. 20-25 din OG nr. 25/2016 cu privire la sanctiuni intra in vigoare la data de 30 septembrie 2016.
-
Modificari aduse Codului Fiscal prin Ordonanta de Urgenta nr. 46/2016
Ordonanta de Urgenta nr.46/2016 pentru completarea legii nr.227/2015 privind Codul fiscal cu privire la bunurile detinute in comun cu sotii/sotiile, de catre veteranii de razboi, vaduvele de razboi, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si a persoanelor deportate in strainatate, privind acordarea scutirilor de la plata impozitelor pe cladiri, teren si miojloace de transport pentru cotele-parti aferente sotilor/sotiilor.
Astfel noua Ordonanta de urgenta aduce noi completari si modificari articolelor 456, 464, respectiv 469 cu privire la scutirile acordate cladirilor, terenurilor precum si a unui singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.
Scutirea se acorda integral proprietarilor lucrurilor mentionate mai sus si nu pentru tertii care dispun de o cota-parte din cladiri, terenuri sau a mijlocului de transport.
Prezenta ordonanta intra in vigoare incepand cu data de 5 septembrie 2016.
-
Completare OPANAF nr. 2594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea si gestionarea cazierului fiscal
In Monitorul Oficial nr. 706 din 12 septembrie a.c. a fost publicat Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2070/2016 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea si gestionarea cazierului fiscal, procedura de inscriere, scoatere si rectificare a informatiilor in/din cazierul fiscal, solicitare si eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul si continutul formularisticii necesare, precum si nivelul de acces corespunzator la informatiile din cazierul fiscal.
Prezentul ordin modifica in principal lista fapetelor care se inscriu in cazierul fiscal al contribuabililor precum si competenetele organelor fiscale.
Lista extinsa a faptelor fiscale:
- Fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control (cf. art. 3 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile ulterioare);
- Refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie (cf. art. 4 din Legea nr. 241/2005);
- Impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale (cf. art. 5 din Legea nr. 241/2005);
- Detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor ori formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special (cf. art. 7 alin. (1) din Legea nr. 241/2005);
- Tiparirea, folosirea, detinerea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole ori formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate (cf. art. 7 alin. (2) din Legea nr. 241/2005).
Au fost extinse competentele de intocmire a fiselor de inscriere a faptelor in cazier pentru toate organele fiscale care au atributii de constatare a faptelor, de natura a fi inscrise in cazier, si de aplicare a sanctiunilor, nu doar pentru organele cu atributii de control. Astfel, ca urmare a acestei extinderi, fisele de inscriere a faptelor care constituie contraventii, care se constata de organele fiscale cu atributii de administrare a veniturilor statului se intocmesc de aceste organe fiscale.
-
Procedura de autorizare a importurilor de bunuri in regim de scutire de taxe vamale
Ordinul nr.2554/2016 privind aprobarea procedurii de autorizare a importurilor de bunuri in regim de scutire de taxe vamale de catre organizatii sau institutii in aplicarea dispozitiilor art. 43-53, art.57-59, art.61-80 si ale art.82 din Regulamentul (CE) nr.1186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale.
Se vor nemite decizii prin care se autorizeaza desfasurarea activitatii de import cu scutire de taxe vamale de catre organizatii sau institutii pentru:
- materiale educationale, stiintifice si culturale; instrumente si aparate stiintifice;
- echipamente importate in scopuri necomerciale de catre sau pentru o unitate sau organism de cercetare stiintifica care isi are sediul in afara Uniunii Europene;
- animale de laborator si substante biologice sau chimice utilizate in cercetare;
- instrumente si aparate destinate cercetarii medicale, stabilirii de diagnostice sau realizarii de tratamente medicale;
- substante de referinta pentru controlul calitatii medicamentelor;
- marfurile de uz general importate de organizatii de stat sau de alte organizatii de binefacere sau filantropice;
- marfurile destinate persoanelor cu handicap;
- marfurile importate de organizatii de stat sau de alte organizatii de binefacere sau filantropice in folosul victimelor catastrofelor;
- cadourile primite in contextul relatiilor internationale.
-
Ordinul nr. 3262/C/2236/2016 pentru aprobarea Instructiunilor privind modul de incasare si plata a taxelor prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare
Se aproba Instructiunile privind modul de incasare si plata a taxelor prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, prevazute in anexa ordinului.
Serviciul profesii juridice conexe si Directia financiar-contabila din cadrul Ministerului Justitiei, Directia generala trezorerie si contabilitate publica din cadrul Ministerului Finantelor Publice vor lua masurile necesare, potrivit competentelor legale, in vederea ducerii la indeplinire a ordinului.