-
Legea privind impozitul specific unor activitati
Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, legea instituie un nou impozit anual, prin derogare de la legislatia privind impozitul pe profit, denumit impozitul specific unor activitati, aplicabil contribuabililor persoane juridice care desfasoara activitati principale si/sau secundare in urmatoarele domenii:
- 5510 – hoteluri si alte facilitati de cazare similare;
- 5520 – facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata;
- 5530 – parcuri pentru rulote, campinguri si tabere;
- 5590 – alte servicii de cazare;
- 5610 – restaurante;
- 5621 – activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente;
- 5629 – alte servicii de alimentatie;
- 5630 – baruri si alte activitati de servire a bauturilor;
Persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii, sunt obligate la plata impozitului specific:Persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii, sunt obligate la plata impozitului specific:
- Aveau inscrisa in actele constitutive ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile enumerate mai sus;
- Nu se afla in lichidare.
Contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului si care au inscrisa in actele constitutive ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile enumerate mai sus, platesc impozitul specific incepand cu anul urmator infiintarii.
Prezenta lege prevede ca pentru contribuabilii care desfasoara mai multe activitati din cele enumerate, impozitul specific este determinat de insumarea impozitului pentru fiecare activitate.
Formulele de calcul a impozitului specific sunt precizate in anexele la prezenta lege, pentru fiecare activitate, declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare fiecarui semestru.
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica aplicarea pana la data de 31 martie a anului pentru care se plateste impozitul specific.
-
Modificarea legislatiei privind autorizarea persoanei fizice
Prin Legea nr. 182/2016 se modifica legislatia privind autorizarea activitatilor independente desfasurate de catre persoanelor fizice. Este specificat faptul ca in cazul activitatilor economice a caror organizare si autorizare sunt reglementate prin legi speciale, daca acestea nu prevad altfel, este necesara inregistrarea la Registrul Comertului ca obligatie prealabila in vederea autorizarii de catre autoritatile competente stabilite de prevederile legilor specifice.
Prezentul act normativ a introdus prevederea conform careia, in situatia in care la sediul profesional nu se desfasoara nicio activitate economica, titularul intreprinderii economice (PFA, II, IF) poate depune o declaratie in acest sens, fara a mai fi necesar acordul asociatiei de proprietari.
Legea stabileste ca PFA va putea avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN si va putea desfasura activitatea singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta cu contract individual de munca. Intreprinderea individuala va putea avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN si isi va putea desfasura activitatea singura sau impreuna cu cel mult 8 persoane angajate de aceasta cu contract individual de munca.
Pentru studentii care vor sa infiinteze o afacere proprie, legislatia prevede ca in anumite conditii, acestia sa fie scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a unui PFA sau II.
Prezenta lege intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
-
Ordin privind veniturile din cedarea locuintei
Se emite Ordinul 2902/2016 in aplicarea prevederilor nr. 83 alin. (2) din Codul Fiscal, potrivit carora persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numai mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.
Persoanele cu un numar mai mare de 5 contracte determina venitul net anual in sistemul real, pe baza datelor din contabilitate si au urmatoarele obligatii:
- Conducerea evidentei contabile conform OMFP 170/2015;
- Completarea Registrului de evidenta fiscala;
- Depunerea formularului 220 „Declaratie privind venitul estimat” pana la data de 31 ianuarie a anului urmator;
- Depunerea formularului 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania” pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Organul fiscal va emite un singur formular 260 „Decizie de impunere privind platile anticipate”, pe baza documentelor depuse, la nivelul tuturor contractelor de inchiriere.
-
Procedura inregistrare contracte cu nerezidentii
Se emite Ordinul presedintelui ANAF nr. 2994 / 2016 din 20 octombrie 2016 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.
Ordinul este emis in aplicarea prevederilor art. 8 alin. (8) din Codul fiscal. Potrivit acestor prevederi, persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat, beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente; contractele incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii.
Inregistrarea contractelor se va face prin depunerea formularului 017 „Declaratia de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente”, in termen de 30 de zile de la incheierea documentelor.
-
Clarificari in jurisprudenta nationala cu privire la primirea la munca a unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat
Prin Decizia nr. 20/2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) a decis ca dispozitiile art. 260 alin.(1) lit. e) din Codul muncii, potrivit carora reprezinta contraventie „primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin.(1)” se aplica si in ipoteza in care salariatii sunt primiti la munca in baza unui contract individual de munca suspendat.
Pe viitor, in cazul in care, in urma efectuarii unor controale, Inspectoratele Teritoriale de Munca vor constata ca exista pana la 5 salariati care presteaza munca, desi contractele lor individuale de munca sunt suspendate, acestea vor putea aplica angajatorului o amenda de la 10.000 RON la 20.000 RON, pentru fiecare salariat identificat.
- Legea nr. 170/2016 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 812 din 14 octombrie 2016;
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 828 din 19 octombrie 2016;
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 807 din 13 octombrie 2016;
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 854 din 27 octombrie 2016.