-
Cresterea valorii tichetelor de masa
Conform prevederilor Legii 218/2016 valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi 15 lei, angajatorii nefiind obligati sa acorde tichete cu aceasta valoare, ci doar sa se incadreze in ea.
Prevederile prezentei legi intra in vigoare incepand cu 01 decembrie 2016.
-
1 iunie declarata zi nelucratoare
Prin legea 220/2016 se declara ziua de 1 iunie – Ziua Copilului ca fiind zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
-
Servicii electronice pentru institutiile publice
Prin OMFP 2632/2016 se stabileste procedura de acces in baza unui protocol de aderare a autoritatilor si institutiilor publice la sistemul informatic PatrimVen gestionat de MFP-ANAF.
Serviciile disponibile sunt:
a) BANCI – consultarea si transmiterea datelor de identificare a bancii unde persoana are sau a avut conturi deschise;
b) CONTRIBUTII DE ASIGURARI SOCIALE - consultarea si transmiterea de informatii din declaratiile 112, privind angajatorul, venitul si contributiile de asigurari sociale retinute de acesta pentru persoana fizica;
c) ADEVERINTA DE VENIT (ANUAL) – transmiterea adeverintei de venit a persoanei fizice, adeverinta care contine informatii privind cuantumul si natura veniturilor obtinute de persoana, din toate sursele, intr-un an fiscal;
d) INFORMATII DESPRE VENITURILE LUNARE – transmiterea informatiilor privind cuantumul si natura veniturilor realizate lunar, pe fiecare sursa de venit, de catre persoana fizica;
e) INFORMATII DESPRE VENITURILE ANUALE DIN ULTIMII ANI FISCALI – consultarea si transmiterea informatiilor privind cuantumul si natura veniturilor realizate in ultimii ani fiscali, pe fiecare sursa de venit, de catre persoana fizica;
f) BUNURI (CLADIRI, TERENURI, VEHICULE) - consultarea si transmiterea datelor privind cladirile, terenurile si vehiculele aflate in proprietatea unei persoane, furnizate de unitatile administrativ-teritoriale;
g) CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA – transmiterea certificatului de atestare fiscala in forma electronica;
h) DATE REFERITOARE LA SITUATIA FISCALA – transmiterea datelor din declaratiile fiscale depuse de catre contribuabil (declaratii de impunere, informative sau recapitulative).
Prezentul ordin prevede ca schimbul de informatii sa se faca in conditiile respectarii secretului fiscal si al protejarii datelor cu caracter personal.
-
Actualizare formulare de inregistrare fiscala
Prin OPANAF 3249/2016 se aproba urmatoarele formulare actualizate :
Formularul 015 - „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent în Romania” ( a fost eliminata obligatia referitoare la taxe datorate potrivit OUG nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, din sectiunea "Alte categorii de obligatii fiscale" si a fost introdusa in sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare cu caracter permanent"; totodata, a fost introdusa si contributia pentru concedii şi indemnizatii datorata de angajator in sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare cu caracter permanent");
Formularul 020 – „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal” (a fost completat vectorul fiscal cu perioada fiscala de declarare lunara potrivit legii, pentru impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si contributii sociale, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri din salarii sau venituri asimilate salariilor de la angajatori nerezidenti);
Formularul 030 – „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal” (a fost completat vectorul fiscal cu perioada fiscala de declarare lunara potrivit legii, pentru impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si contributii sociale, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri din salarii sau venituri asimilate salariilor de la angajatori nerezidenti);
Pentru categoria de contribuabili - persoane juridice straine avand locul de exercitare a conducerii efective in Romania, avand , potrivit art. 82 din Codul de procedura fiscala, obligatia de inregistrare fiscala, este propus un formular special pentru inregistrarea fiscala: Formularul 016 – „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România”.
-
Obligatia introducerii platii cu cardul la magazine
Prin Legea 209/2016 se instituie obligatia ca personele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro, sa accepte ca mijlor de plata si cardurile de debit si de credit.
Legea prevede ca institutiile emitente si acceptante de carduri trebuie sa intreprinda toate masurile necesare in vederea implementarii sistemului de acordare de avansuri in numerar la terminalele de plata, odata cu achizitia de bunuri si de servicii, pentru utilizatorii de carduri.
Se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 7.500 lei refuzul comerciantilor persoane juridice (care au depasit cifra de afaceri mai sus mentionata ) de a accepta ca mijloc de plata cardurile.
Prevederi prezentului act normativ vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017.
-
Procedura privind inregistrarea sediilor permanente
Se emite OPANAF 3140/2016 in aplicarea prevederilor art. 82 alin. (8) din Codul de procedura fiscala, potrivit carora, contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, odata cu depunerea declaratiei de inregistrare fiscala, acestia au obligatia sa indice sediul permanent desemnat potrivit dispozitiilor din Codul fiscal.
Prin prezentul ordin se aproba si formularul 013 – „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/ Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitatea in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente”.
-
Procedura privind grupul fiscal unic
In aplicarea prevederilor art. 269 alin. (9) din Codul fiscal, potrivit carora este considerat drept grup fiscal unic un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic, se emite OPANAF 3006/2016.
In ceea ce priveste declararea TVA prin Decontul 300, de la data implementarii grupului fiscal unic fiecare membru al grupului completeaza Decontul 300 si il transmite reprezentantului grupului fiscal in vederea intocmirii si depunerii Decontului consolidat de TVA. Deconturile individuale ale membrilor grupului se depun la organul fiscal doar cu titlu informativ, nefiind prelucrate de organul fiscal.
Prin prezentul ordin se aproba urmatoarele formulare:
a) „Cerere privind grupul fiscal unic”
b) „Decizie privind aprobarea/respingerea implementarii grupului fiscal unic”
c) „Decizie privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal unic”
-
Procedura privind solutionarea cererii de rambursare TVA
Se emite OPANAF 2809/2016 in aplicarea prevederilor art. 302 alin. (1) lit. a) potrivit carora persoana impozabila nestabilita in alt stat membru, neinregistrata si care nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, poate beneficia de rambursarea taxei pe valoare adaugata aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in Romania.
Prin prezentul ordin se aproba si urmatoarele formulare:
a) Decizie de rambursare a taxei pe valoare adaugata pentru persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene;
b) Decizie privind stabilirea diferentelor de taxa pe valoare adaugata rambursata in conditiile art. 302 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
-
Contraventii OUG 77/1999
Se emite ordinul 2433/2016 in aplicarea prevederilor art. 5 din OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, potrivit carora constituie contraventii daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat , potrivit legii penale sa constituie infractiuni, urmatoarele:
a) netinerea si neactualizarea de catre contribuabilul, persoana juridica, a evidentei obligatiilor de plata si a evidentei creantelor (amenda de la 500 lei la 1.000 lei);
b) netransmiterea de catre contribuabilul, persoana juridica, prin internet la adresa dedicata în acest scop a situatiei prevazute la art. 2 in termenele prevazute la art. 3 (amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei);
c) nerespectarea de catre orice utilizator a indatoririlor referitoare la confidentialitatea informatiilor, datelor si situatiilor (amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei).
Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.