-
Ordin privind reducerea normei de venit in cazul activitatilor agricole
Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale.
Prin Ordinul nr. 1863/2016 se aproba Procedura de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricole, precum si modelul si continutul unor formulare precum:
- "Cerere pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale";
- "Proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor";
- "Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit";
- "Referat privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit";
- "Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit".
-
Ordin cu privire la comercializarea produselor energetice
Prin Ordinul nr.1849/2016 se aproba procedura de inregistrare a operatorilor economici care comercializeaza in sistem angro sau en detail produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat si biocombustibili, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, precum:
- "Cerere de inregistrare/mentiuni a activitatii de comercializare in sistem angro de produse energetice";
- "Cerere de inregistrare/mentiuni a activitatii de comercializare in sistem en détail de produse energetice";
- "Atestat de iregistrare pentru comercializare in sistem angro de produse energetice";
- "Atestat de inregistrare pentru comercializare in sistem en détail de produse energetice".
Prezentul act normativ, prevede ca operatorii economici care detin atestate valabile, emise in baza O.P.A.N.A.F. Nr. 2491/2010, au la dispozitie 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului ordin sa depuna la autoritatea competenta o noua cerere de inregistrare si documentele aferente. La expirarea acestui termen, atestatele isi vor pierde valabilitatea.
-
Ordin privind comercializarea angro de bauturi alcoolice si tutun prelucrat
Se emite Ordinul nr. 1850/2016 prin care se aproba Procedura de inregistrare a activitatii de distributie si comercializare angro de bauturi alcoolice si/sau tutun prelucrat, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, precum:
- "Cerere de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat"
- "Atestat pentru distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat".
Totodata se aproba si Instructiunile privind procedura de solutionare a Cererii de inregistrare si atestare a activitatii de distributie si comercializare angro de bauturi alcoolice si/sau tutun prelucrat.
Ordinul prevede un termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare, pentru depunerea de catre operatorii economici care detin atestate valabile, a unei noi cereri de inregistrare impreuna cu documentele necesare. La expirarea acestui termen, atestatele emise anterior isi pierd valabilitatea.
-
Echivalarea competentelor profesionale
Se emite Ordinul 783/2016 prin care se aproba Cadrul general de echivalare a competentelor profesionale necesare pentru obtinerea certificatului de atestare, aprobvat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 659/2015.
-
Lege privind achizitiile publice
Se emite Legea 98/2016 privind achizitiile publice, lege care reglementeaza modul de realizare a achizitiilor publice, procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica si de organizare a concursurilor de solutii, instrumentele si tehnicile specifice care pot fi utilizate pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, precum si anumite aspecte specifice in legatura cu executarea contractelor de achizitie publica.
Scopul prezentei legi il constituie asigurarea cadrului legal necesar pentru a realiza achizitionarea de bunuri, servicii si lucrari in conditii de eficienta economica.
-
Modificarea Codului Fiscal și a unor măsuri fiscale
Se emite Ordonanta de urgenta nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal ce cuprinde urmatoarele modificari:
- Vor fi scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica. Acesta prevedere se aplica pentru veniturile aferente lunii August 2016
- Vor beneficia de scutirea impozitului pentru transferul dreptului de proprietate persoanele fizice care aplica prevederile legii 77/2016 privind darea in plata. Scutirea se aplica atat pentru debitor cat si pentru codebitor, coplatitor pentru o singura operatiune de dare in plata. Pentru aplicarea acestei scutiri se va infiinta un registru notarial unde vor fi consemnate, in baza unui certificat, toate scutirile acordate pentru persoanele care aplica darea in plata. Aceasta prevedere se aplica incepand cu prima optiune de dare in plata efectuata dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
- Vor fi considerate venituri din alte surse veniturile obtinute de catre persoanele fizice care realizeaza activitati de colectare a datelor statistice
- Se va aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii. Aceasta prevedere se aplica incepand cu 1 August 2016
Se emite Ordonanţa de urgenţă nr. 32/2016 pentru completarea legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar ce cuprinde următoarele modificări:
- Pentru operatiunile de incasari in numerar pe zi, de la persoane fizice organizatorii de nunti si botezuri pot solicita de administratia fiscala competenta un alt plafon de incasari. In vederea obtinerii unui alt plafon de incasari contribuabilul prezinta autoritatilor fiscale informatii cu privire la incasarile obtinute. Aceasta prevedere se aplica incepand cu 1 August 2016
- Plafoanele-limita nu se aplica pentru retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care prestează servicii de plata. Aceasta prevedere se aplica incepand cu 1 August 2016.
- Publicat in Monitorul Oficial, nr. 474 din 24 iunie 2016
- Publicata in Monitorul Oficial nr.474 din 24 iunie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 471 din 24 iunie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 467 din 23 iunie 2016
- Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 390