-
Modificarea formularului 394
Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2264/2016 se modifica Ordinul ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cu modificarile ulterioare.
Una dintre cele mai importate modificari aduse formularului 394 este faptul ca acesta nu mai trebuie completat integral de la 1 august, ci de la 1 octombrie pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national. In perioada 1 iulie – 30 septembrie, vor fi declarate numai operatiunile derulate cu persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA. In acest sens, se vor completa informatiile din cartusele A-C.
Prezentul ordin modifica cerinta de a completa operatiunile cu regim special de catre persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare, precum si aceea de a completa TVA aferenta livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii pentru care se aplica taxarea inversa. Aceasta se va completa in continuare in cazul achizitiilor.
Prezentul ordin intra in vigoare incepand cu data de 29 iulie 2016.
-
Ordin privind Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2016
Se emite Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 916/2016 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2016 a operatorilor economici.
Contribuabilii care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri de peste 220.000 lei, indiferent de forma de organizare si de proprietate, au obligatia de a depune la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pana pe data de 16 august, raportarile contabile pentru primul semestru al anului.
Prezentul ordin intra in vigoare la data de 5 iulie 2016.
-
Ordin privind creantele fiscale ce pot fi achitate prin POS
Se emite Ordinul Nr. 943/2016 privind tipurile de creante fiscale care pot fi platite prin intermediul cardurilor bancare prin POS.
Prevederile prezentului ordin se aplica numai persoanelor fizice identificate fiscal pe baza codului numeric personal si doar pentru achitarea obligatiilor bugetare prin intermediul POS-urilor instalate la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului.
Prezentul ordin intra in vigoare la data de 5 iulie 2016.
-
Modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice
Legea nr. 142/2016 modifica Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Conform noului act normativ, se modifica modalitatea de calcul pentru pensia anticipata partiala, astfel cuantumul este stabilit acum din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, printr-o diminuare raportata la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixa pentru fiecare luna de anticipare, cum era prevazut in Legea nr. 263/2010.
Prezenta lege intra in vigoare la data de 17 iulie 2016.
-
Modificari privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice
Se emite Ordinul 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice avand in vedere prevederile art. 7, 59 si 230 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal in conformitate cu prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri.
Amintim ca legislatia in vigoare prevede ca persoana fizica sosita in Romania care are o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, trebuie sa depuna „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”.
Persoana fizica rezidenta in Romania, precum si persoana fizica nerezidenta care a avut obligatia completarii formularului „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”, care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.
Prin prezentul ordin se aproba formularistica elaborata, criteriile de stabilire a rezidentei persoanei fizice, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri si elementele care sunt luate in considerare la stabilirea rezidentei.
Cu privire la persoanele fizice nerezidente sosite in Romania inainte de 1 ianuarie 2014 si care solicita eliberarea „Certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si...., pentru persoanele fizice rezidente in Romania”, ordinul prevede ca acestea au obligatia de a depune odata cu Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania si dovada platii impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru categoriile de venituri supuse impozitului in Romania.
Prezentul ordin intra in vigoare incepand cu data de 29 iulie 2016.
-
Stingerea unor creante fiscale prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile
Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1054/2016 se aproba componenta si regulamentul de organizare si functionare al comisiei pentru analiza si solutionarea cererilor debitorilor care solicita stingerea unor creante fiscale, prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile, precum si de stabilire a documentatiei care insoteste cererea.
In temeiul dispozitiilor art. 263 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, o persoana poate solicita stingerea unor creante fiscale prin trecerea in proprietatea statului a unor bunuri imobile pe care aceasta le are in proprietate, chiar si atunci cand acestea sunt supuse executarii silite de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Conform legislatiei in vigoare, persoana care doreste acest lucru, trebuie sa adreseze o cerere catre comisia infiintata recent de catre ANAF. Pe langa aceasta cerere, debitorul trebuie sa depuna si o serie de documente, precum copii legalizate de pe actele care atesta dreptul de proprietate, extrasul de carte funciara, raportul de evaluare intocmit de un expert privind bunurile care fac obiectul darii in plata, documentul emis de institutiile abilitate din care sa rezulte ca bunurile imobile nu fac obiectul unor cereri de retrocedarea proprietatii sau al altor litigii.
Prezentul ordin intra in vigoare la data de 26 iulie 2016.
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 578 din 29 iulie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 499 din 5 iulie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 501 din 5 iulie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 577 din 29 iulie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 565 din 26 iulie 2016