-
Conditionari privind inregistrarea in scopuri de TVA
Ordinul 3840/2015 a fost emis in aplicarea prevederilor art. 316 din Codul Fiscal, potrivit carora se stabilesc criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. In baza acestor criterii, organele fiscale stabilesc daca persoana impozabila justifica intentia si are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA.
Criteriile care conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA sunt:
- persoana impozabila in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora (pentru evaluarea acestui criteriu persoana impozabila trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere);
- nici unul dintre administrator si/sau asociatii persoanei impozabile si nici persoana impozabila insasi nu au inscrise in cazierul fiscal infractiunile si/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) si b) din O.G. 39/2015 privind cazierul fiscal (in cazul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni criteriul se refera doar la administratori);
- evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intentiei si capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice (pentru evaluarea acestui criteriu persoana impozabila trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere – formularul 088).
Organele fiscale competente nu vor inregistra in scopuri de TVA persoanele impozabile care nu indeplinesc criteriile de mai sus.
Prin O.P.A.N.A.F. nr. 3841/2016 se aproba modelul si continutul formularului 088 – „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”.
Formularul 088 se depune:
- de societatile comerciale care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului;
- de societatile comerciale care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) sau alin. (12) din Codul fiscal;
- de societatile comericale inregistrate in scopuri de TVA in cazul schimbarii sediului social, schimbarea administratorilor si/sau asociatiilor.
Formularul se completeaza cu ajutorul programului informatic care se poate descarca de pe site-ul www.anaf.ro .
-
Declaratia 394
Se emite O.P.A.N.A.F. nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA. Formularul se completeaza cu ajutorul programului informatic care poate fi descarcat de pe site-ul www.anaf.ro si se depune pana la data de 25 ale lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare pentru depunerea declaratiei 300, cu exceptia lunii decembrie cand termenul de depunere al declaratiei 300 este 21 decembrie.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la orice persoana impozabila. In formatul vechi de declaratie 394 se declarau doar livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
In formatul nou se declara obligatoriu:
-
In situatia persoanelor care sunt obligate la plata taxei:
- toate facturile emise in perioada de raportare (i.e avansuri, TVA la incasare, „taxare inversa”)
- autofacturile;
- facturile simplificate;
- toate bonurile fiscale inclusiv bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au sau nu au inscris codul de TVA al beneficiarului.
-
In situatia persoanelor impozabile care realizeaza achizitii:
- toate facturile primite in perioada de raportare (i.e. TVA la incasare, „taxare inversa”);
- facturile simplificate;
- bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, daca au inscris codul de TVA al beneficiarului;
- borderourile de achizitii bunuri si filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol, in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice.
Noul model al declaratiei se va depune inclusiv pentru perioadele de raportare in care nu au fost realizate operatiuni.
Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu operatiunile efectuate in trimestrul I din 2016 si intra in vigoare la data de 1 aprilie 2016.
-
In situatia persoanelor care sunt obligate la plata taxei:
-
Procedura inactivi
Se emite O.P.A.N.A.F. nr. 3846/2015 in aplicarea prevederilor art. 92 din Codul de procedura fiscala, potrivit carora contribuabilul este declarat inactiv si ii sunt aplicate efectele inactivitatii, daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
- nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
- se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
- organul fiscal central constata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
- inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;
- durata de functionare a societatii este expirata;
- societatea nu mai are organe statutare;
- durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.
In vederea declararii unui contribuabil ca inactiv, organul fiscal competent emite o decizie, iar in vederea reactivarii, contribuabilul trebuie sa indeplineasca, urmatoarele conditii, cumulativ:
- indeplineste toate obligatiile declarative prevazute de lege;
- nu inregistreaza obligatii fiscale restante;
- organul fiscal central constata ca functioneaza la domiciliul fiscal declarant;
- nu se mai afla in situatia pentru care a fost declarat inactiv, conform mentiunilor inscrise in registrele in care a fost inregistrat.
Prin prezentul ordin se stabileste si procedura care trebuie urmata de organul fiscal in derularea procedurii de declarare a contribuabililor inactivi si aproba si formularistica aferenta acestui proces.
-
Procedura privind domiciliul fiscal
Se emite O.P.A.N.A.F. 3845/2015 in aplicarea prevederilor art. 31 si 91 din Codul de procedura fiscala, potrivit carora, prin domiciliul fiscal, in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, se intelege:
- Pentru persoanele fizice, adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu;
- Pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala;
- Pentru persoanele juridice, sediul social sau locul unde se exercita gestiunea administrativa si conducerea efectiva a afacerilor, in cazul in care acestea nu se realizeaza la sediul social declarat;
- Pentru asocierile si entitatile fara personalitate juridica, sediul acestora sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala.
Prin prezentul ordin se aproba:
- Procedura de inregitrare/modificare a domiciliului fiscal in cazul contribuabililor supusi inregistrarii in registrul comertului;
- Procedura de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal in cazul contribuabililor supusi inregistrarii la organele fiscale;
- Procedura de modificare a domiciliului fiscal in cazul contribuabililor persoane fizice care detin CNP;
- Procedura de inregistrare/modificare din oficiu a domiciliului fiscal.
-
Procedura scutire TVA
Se emite O.M.F.P. nr. 4145/2015 in aplicarea prevederilor art. 9 din Legea nr. 294/2015 privind derularea in Romania a proiectelor finantate prin Programul NATO de Investitii in Securitate. Potrivit acestui articol, livrarile de bunuri, executia de lucrari si prestarile de servicii destinate realizarii in Romania a proiectelor NSIP, indiferent de modul de finantare, sunt scutite de taxa pe valoare adaugata.
Prin prezentul ordin se aproba scutire de la plata taxei pe valoare adaugata.
Declaratiile se depun in format electronic sub forma unor fisiere PDF, care au atasate fisiere XML.
In temeiul aceluiasi articol, se emite si Ordinul ministerului finantelor publice nr. 4031/2015 prin care se aproba modelul formularului - 401 – „Declaratie informativa privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei”. Formularul trebuie depus anual, pana la 10 aprilie, de fiecare primarie, in situatia in care au cetateni din alte state membre care detin proprietati in raza de competenta a acestora.
-
Modificarea reglementarilor contabile
Prin O.M.F.P. nr. 4160/2015 se modifica si completeaza Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin O.M.F.P. 1802/2014.
Entitatile care isi modifica politica din punct de vedere contabil in ceea ce priveste trecerea de la metoda reevaluarii la metoda costului imobilizarilor corporale trebuie sa procedeze la ajustarea sumelor evidentiate in contul 105 „Rezerve din reevaluare” in functie de modalitatea in care au transferat sumele in contul 117 „Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve de reevaluare”.
Ordinul face precizari cu privire la :
- Inregistrarea in contabilitate a reducerilor comerciale, a dobanzii la capitalul imprumutat, a evaluarii titlurilor de stat recunoscute ca imobilizari financiare;
- Stabilirea unei noi perioade de amortizare in anumite conditii;
- Categoriile de imobilizari corporale care se urmaresc distinct;
- Tratamentul unei investitii imobiliare in situatia in care entitatea se decide sa o cedeze;
- Costul reviziilor si inspectiilor curente;
- Actiunile primite de entitate ca urmare a incorporarii rezervelor sau a primelor de capital;
- Contabilitatea certificatelor verzi;
- Contabilitatea operatiunilor derulate in cadrul contractelor de fiducie;
- Recunoasterea veniturilor financiare.
Printre modificarile aduse de prezentul act normativ, amintim urmatoarele:
- Se modifica planul de conturi prin modificarea unor conturi vechi si introducerea unor conturi noi;
- Se introduce un nou capitol „Structura bilantului si a contului de profit si de pierdere”;
- Se modifica precizarile privind functiunea unor serii de conturi;
- Pentru exercitiul financiar al anului 2015 entitatile care aplica O.M.F.P. 1802/2014 vor intocmi situatii financiare anuale corespunzatoare categoriei in care se incadreaza potrivit punctului 9 din reglementarile respective; incadrarea in criteriile de la pct. 9 se efectueaza pe baza balantei de verificare intocmite la data de 31 decembrie 2015;
- Entitatile mijlocii si mari, precum si entitatile de interes public intocmesc situatii financiare in structura prevazuta la pct. 21 din OMFP 1802/2014; respectivele situatii financiare fac obiectul auditului statuar;
- Se aduc precizari cu privire la persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.
Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu situatiile financiare aferente anului 2015.
-
Modificarea ordonantei privind anularea accesoriilor
Legea 4/2016 aproba O.U.G. NR. 44/ 2015 privind acordarea unor facilitati fiscale (anularea penalitatilor si a unei cote din dobanzi), aducand totodata cateva modificari si completari.
Legea prevede anularea penalitatilor si a unei cote de 54, 2% din dobanzile aferente obligatiilor principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015 si individualizate in decizii de impunere emise de inspectia fiscala si comunicate in perioada dintre 1 octombrie 2015 si 21 octombrie 2015.
De asemenea se vor anula penalitatile si dobanzile aferente unor obligatii de plata reprezentand imputatii stabilite potrivit legii, de institutii in sarcina angajatilor, daca obligatiile principale sunt stinse pana la 31 martie 2016.
Prezentul act normativ aduce unele completari cu privire la contribuabilii care beneficiaza de esalonari la plata si/sau suspendarea unui act administrativ fiscal si care doresc sa beneficieze de anularea accesoriilor.
-
Aprobarea normelor metodologice
Prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016 se aproba Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 5 din 5 ianuarie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 6 ianuarie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 11 din 7 ianuarie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 14 din 8 ianuarie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea 1, nr. 15 din 8 ianuarie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.14 din 8 ianuarie 2016
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 972 din 29 decembrie 2015
- Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 21 din 12.01.2016
- Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 24 din 13.01.2016
- Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 22 din 13.01.2016