Legea privind operatiunile de incasari si plati in numerar
Prezenta lege modifica si completeaza prevederile anterioare cu privire la limitarea incasarilor si platilor in numerar.
Noutatea consta in faptul ca noile reglementari se aplica operatiunilor de incasari si respectiv plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liberi profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. Prevederile legii se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in plafoanele prevazute se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.
Prin urmare incasarile in numerar de la operatorii economici se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, iar platile in numerar catre firme se vor realiza in limita unui plafon zilnic limitat la 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.
Prezenta lege stabileste si limita pentru operatiunile de tip cash and carry. Aceste magazine pot incasa in numerar in limita unui plafon maxim de 10.000 lei pe zi.
Noua lege interzice incasarile fragmentate si platile fractionate in numerar de la beneficiari pentru contravalori mai mari de 5.000 lei respectiv 10.000 lei. Cu toate acestea firmele vor putea efectua plata facturilor primite, cu valori mai mari decat plafoanele impuse, prin plata a 5.000 lei respectiv 10.000 lei in numerar si suma care depaseste plafonul prin instrumente de plata fara numerar.
Sunt reglementate si operatiunile in care nu sunt aplicate prevederile prezentei legi:
- depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata;
- plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului;
- plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor;
- retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata;
- transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR;
- depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.
Au fost reglementate si operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile de incasari si plati realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie.
Pentru facturile stornate cu valori mai mari de 5.000 lei respectiv 10.000 lei restituirea poate fi efectuata cu respectarea plafoanelor, iar sumele care depasesc aceste plafoane sa fie transferate prin instrumente de plata fara numerar.
Legea intra in vigoare incepand cu data de 9 mai 2015.
Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 242 din 09.04.2015