Avand in vedere interesul general de sustinere a cresterii economice si necesitatea clarificarii tratamentului fiscal, Guvernul Romaniei a adoptat in 27 octombrie 2015 o Ordonanta de urgenta prin care se aduc importante modificari la Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.
Dintre principalele modificari, enumeram urmatoarele:
Cota de impozitare pentru dividendele distribuite persoanelor fizice si juridice, precum si dividendelor obtinute in Romania de persoane nerezidende, va scadea incepand cu 01 ianuarie 2016 de la 16% la 5%, desi in forma initiala a Noului Cod Fiscal, aceasta scadere era prevazuta incepand cu anul 2017;
Majorarea plafonului pentru microintreprinderi de la 65.000 Euro in prezent, la 100.000 Euro, incepand de anul viitor si diferentierea sistemului de cote de impozitare a acestora in functie de numarul de angajati, dupa cum urmeaza:
- 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
- 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
- 3%, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
In prezent, pentru microintreprinderi, cota de impozitare este de 3% indiferent de numarul de angajati.
Incepand cu 1 ianuarie 2016, pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii se va aplica cota redusa de TVA de 9%, prin prisma importantei acesteia in consumul populatiei, dar si pentru sustenabilitatea si dezvoltarea agriculturii din Romania.
Prezentul act normativ, mai stabileste ca, incepand de anul viitor, nu doar universitatile private vor fi scutite de impozit pe profit, dar si gradinitele, scolile si liceele din sectorul privat.
In cazul veniturilor obtinute din salarii sau asimilate salariilor obtinute in afara functiei de baza, ordonanta a armonizat prevederile cu reglementarile referitoare la modalitatea de determinare a impozitului pe salarii aplicabile veniturilor din salarii sau asimilate salariilor la functia de baza.
In domeniul contributiilor sociale obligatorii, modificarile prevazute in prezentul act normativ sunt:
- Persoanele fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate intr-un stat cu care Romania are contract bilateral de securitate sociala, vor fi exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate ;
- Se coreleaza prevederile Legii 223/2015 privind pensiile militare cu cele ale Codului fiscal, cu referire la "ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, în cazul decesului personalului din cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, decedat ca urmare a participării la acţiuni militare, şi indemnizaţiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participării la acţiuni militare."
Reglementarile aduse cu privire la impozite si taxe locale sunt urmatoarele:
- Introducerea unei amenzi contraventionale pentru necomunicarea informatiilor cu relevanta fiscala in vederea identificarii contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile;
- Decalarea termenelor de depunere a declaratiilor privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta, a declaratiilor privind mijloacele de transport radiate din circulatie , precum si depunerea documentelor justificative eliberate in anul 2015, privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, teren sau a mijloacelor de transport in cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt indreptatite prin lege sa beneficieze de aceste facilitati, de la 29 februarie la 31 martie;
- In cazul inmatricularii sau a inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul acestuia are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, in termen de 30 de zile de la data dobandirii.
Prezentul act va intra in vigoare incepand cu data de 3 noiembrie 2015.
- Ordonanta de urgenta nr. 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 817 din 3 noiembrie 2015.