Ordinul nr. 1376/2020 pentru stabilirea modalității de acordare a sprijinului financiar și a categoriilor de bunuri ce pot fi achiziționate conform art. 6 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.
Guvernul României a publicat procedura de acordare a sprijinului financiar și categoriile de bunuri ce pot achiziționate pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă.
I. Precizarea categoriilor de bunuri și a serviciilor tehnologice ce pot fi achiziționate
Pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă, se acordă, o singură dată, angajatorilor, pentru fiecare telesalariat, un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei, în scopul achiziționării de bunuri din următoarele categorii:
- sisteme de calcul tip laptop/notebook, echipamente periferice de intrare și ieșire aferente acestor bunuri, echipamente necesare conectării la internet aferente acestor bunuri;=
- tablete;
- smartphone, echipamente periferice de intrare și ieșire aferente acestor bunuri, echipamente necesare conectării la internet aferente acestor bunuri;
- licențe aferente sistemelor de operare și aplicațiilor software aferente bunurilor menționate mai sus necesare pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă.
Prin servicii tehnologice ce pot fi achiziționate pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă, se înțelege totalitatea mijloacelor aferente tehnologiei informației și comunicațiilor sigure necesare prestării muncii, pe care angajatorul este obligat să le asigure telesalariatului.
II. Procedura pentru acordarea sprijinului financiar în valoare de 2.500 le
Pentru acordarea sprijinului financiar în valoare de 2.500 lei, angajatorii depun la agențiile pentru ocuparea forței de muncă competente următoarele documente:
- cerere semnată și datată de reprezentantul legal;
- o declarație pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, din care să rezulte, printre altele, faptul că angajații pentru care se solicită sumele au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență pentru cel puțin 15 zile lucrătoare;
- lista telesalariaților pentru care se solicită acordarea sumei, din care să reiasă numărul de zile lucrate de fiecare salariat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență, conform Registrului general de evidență al salariaților.
Precizări cu privire la decontare:
- plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a sumelor se face în limita fondurilor alocate cu această destinație, în ordinea depunerii cererilor, până la 31 decembrie 2020, prin virament în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit, respectiv cele menționate de aceștia în cererea depusă, în termen de 10 zile de la data înregistrării documentației complete;
- angajatorul se obligă ca, în termen de 30 de zile de la acordarea sumei, să transmită agenției pentru ocuparea forței de muncă următoarele documente justificative referitoare la achiziția de bunuri din categoriile menționate mai sus:
- facturile fiscale emise de către furnizorii de bunuri și servicii tehnologice;
- bonurile fiscale sau chitanțele sau extrasele de cont care să ateste plata facturilor;
- fișele de evidență a materialelor de natura obiectelor de inventar date în folosința telesalariaților, sau/și, după caz, bonurile de mișcare a mijloacelor fixe date în folosința salariaților, sau/și, după caz, situația cu serviciile tehnologice pe care angajatorul le asigură fiecărui telesalariat.
Notă: în cazul nerespectării acestei obligații, în 30 de zile de la data expirării termenului pentru depunerea documentelor justificative referitoare la achiziția categoriilor de bunuri menționate mai sus, angajatorii restituie integral suma acordată, în contul de trezorerie al agențiilor pentru ocuparea forței de muncă care au efectuat plata sumelor; debitele rezultate în urma constatării de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă a nerespectării condițiilor legale pentru acordarea sumelor se recuperează pe baza deciziilor emise de agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulților, care constituie titluri executorii.