Ordonanţa de urgenţă nr. 138/2024 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fiscal-bugetar, precum şi pentru reglementarea altor măsuri, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1222 din 5 decembrie 2024.
Domeniile vizate de măsurile fiscale se referă la următoarele:
- Sistemul RO e-Factura
- Sistemul RO e-TVA
- Sistemul RO e-Transport
- Impozit pe profit
- Impozit suplimentar
- Impozit pe venit
- TVA
- În relația comercială B2G, facturile emise pentru achiziții publice, concesiuni de lucrări sau servicii, inclusiv cele din domeniile apărării și securității, vor conține codurile CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referință pentru achiziții publice.
- Se introduc clarificări în ceea ce privește facturile emise pe relația B2B, în sensul în care se vor transmite prin sistemul RO e-Factura doar facturile către persoane impozabile stabilite în România pentru bunuri și servicii pentru care locul livrării/prestării este în România.
- Se elimină obligativitatea utilizării sistemului pentru facturile emise în cazul livrărilor intracomunitare către beneficiari din România ce folosesc un cod de TVA din alt stat membru.
- Începând cu 1 ianuarie 2025 se extinde utilizarea sistemului RO e-Factura pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România efectuate în relația B2C. Este clarificat faptul că, pentru facutrile emise către persoanele fizice care nu se identifică printr-un cod de identificare fiscală (i.e. cod numeric personal), se va folosi un cod format din 13 cifre de zero.
- Atât pentru relația comercială B2B, cât și pentru relația B2C, facturile simplificate intră și ele sub incidența declarării în sistemul RO e-Factura, cu excepția bonurilor fiscale emise prin aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) și care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate.
- Se abrogă începând cu 1 ianuarie 2025 prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, având în vedere că toate facturile emise în relația B2C vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025.
Modificările prevederilor legale ce vizează RO e-Factura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
- Obligația contribuabililor de a transmite rezultatele verificărilor privind diferențele comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” se amână până la data de 1 iulie 2025.
- Se stabilește obligația de a emite autofacturi pentru colectarea TVA aferentă achizițiilor efectuate în scopul realizării unor investiții în cadrul unor programe publice/sociale finanțate din fonduri publice și care au fost predate ulterior gratuit beneficiarilor pe bază de protocol, dacă TVA-ul pentru aceste achiziții a fost inițial dedusă.
- Ordonanța aduce modificări la articolul 40^2 privind regulile de limitare a deductibilității dobânzii și a costurilor echivalente dobânzii. Modificările vizează partea introductivă și litera b) din aliniatul (7^1), care se referă la plafoanele deductibile pentru costurile excedentare ale îndatorării reportate, anume:
- - Partea introductivă stabilește costurile totale excedentare ale îndatorării reportate pot fi alocate tranzacțiilor și operațiunilor cu persoane afiliate care finanțează achiziția sau producția imobilizărilor în curs de execuție sau a activelor stabilite conform prevederilor IMCA și ICAS.
- - La litera b) se introduce necesitatea determinării ponderii costului excedentar nededus aferent tranzacțiilor cu persoane afiliate care finanțează achiziția și producția de imobilizări corporale, conform prevederilor IMCA și ICAS, în raport cu costurile totale excedentare ale îndatorării nededuse înainte de aplicarea limitei de 30%.
- Sunt exceptați de la aplicarea IMCA contribuabilii care intră sub incidența impozitului suplimentar pentru instituţiile de credit și impozitului suplimentar pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, pe perioada aplicării acestor prevederi.
- Pentru grupului fiscal, impozitul suplimentar pentru instituţiile de credit și impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale se vor aplica în mod corespunzator de către membri, în funcție de situația individuală a acestora.
- Începând cu anul fiscal 2025 (sau anul modificat care începe în 2025), referințele din articolul 40^2 la ICAS vor fi înlocuite cu trimiteri la articolul privind impozitul suplimentar pentru sectorul petrol și gaze naturale.
- Se aduc clarificări cu privire la modalitatea de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare şi plată a impozitului pe venitul din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, în contextul în care începând cu 1 ianuarie 2024, declararea și virarea impozitului pe venit revine plătitorilor de venit, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă. La solicitarea beneficiarului de venit, plătitorul are obligația de a elibera un document care să ateste cuantumul impozitului pe venit reţinut şi plătit.
- Se introduce obligația de calculare și plată a impozitului pe venit pentru sumele reprezentând garanție utilizată pentru plata chiriei. Această prevedere va intra în vigoare de la data publicării prezentei ordonanțe și vizează contractele de chirie încheiate după data de 5 decembrie 2024. Metoda de declarare și plată a impozitului este prin intermediul Declarației Unice în cazul persoanelor fizice, iar persoanele juridice sau alte entități care au obligația ținerii unei evidențe contabile, o vor face prin intermediul declarației 205. Aceleași prevederi se aplică și în situația în care venitul brut este plătit exclusiv în natură.
- Pentru situațiile în care plata chiriei se face exclusiv în natură, valoarea venitului impozabil se stabilește prin deducerea cotei forfetare de 20% asupra venitului brut realizat.
- Veniturile din pensii obținute din străinătate vor fi impozabile cu o cotă de 10%, după deducerea din venit a sumei neimpozabile de 3.000 lei, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.
- Sunt incluse în categoria veniturilor din alte surse, veniturile obținute din transferului ulterior al posesiei de fapt, înscris în cartea funciară conform articolelor 13 și 41 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, prin acte juridice între vii. Pentru aceste tipuri de venituri contribuabilul are obligația de a determina și declara impozitul pe venit prin Declarația unică, precum și de a plăti impozitul la Bugetul de Stat.
- A fost introdus ca element obligatoriu al facturii simplificate, codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului persoană juridică. Această prevedere intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025.
- Se extinde obligația de ajustare a TVA rezultată din corectarea bazei de impozitare de către beneficiarii care nu primesc facturi de corecție pentru operațiunile supuse măsurilor de simplificare de la art. 331 din Codul fiscal, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care au intervenit evenimentele prevăzute la art. 287 lit. a)-c) şi e) din Codul fiscal (i.e. desființarea contractului înainte de îndeplinirea sa, dar în cadrul căruia s-au emis facturi de avans, refuzarea partială sau totală a bunurilor/serviciilor ori desființarea contractului după realizarea operațiunilor, acordarea de reduceri de preț după realizarea operațiunii, returnarea ambalajelor în care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circulă prin facturare).