Ordonanţa de urgenţă nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1334 din 31 decembrie 2024, iar prevederile prezentate în continuare au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.
Domeniile vizate de măsurile fiscale se referă la următoarele:
- Impozitul pe dividende
- Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
- Impozit pe venit și contributii sociale obligatorii
- Impozitul pe veniturile obținute de nerezidenți
- Impozitul pe construcții
1. Impozitul pe dividende
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se modifică cota de impozit pe dividende, de la 8% la 10%.
Noua cotă se aplică atât în cazul persoanelor fizice și juridice rezidente și nerezidente, pentru dividendele distribuite începând cu luna ianuarie 2025.
Pentru dividendele deja distribuite pe baza situațiilor financiare interimare din 2024 sau a anului fiscal modificat care începe în 2024, cota de impozitare aplicată va fi de 8%. Nu va fi necesară recalcularea impozitului după regularizarea dividendelor pe baza situațiilor financiare anuale pentru 2024.
2. Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
• Se modifică condițiile pentru care o societate poate opta pentru aplicarea sistemului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, după cum urmează:
o Se diminuează plafonul venitului pentru aplicarea sistemului de impozitare:
• Începând cu anul 2025, se califică drept microîntreprindere societatea care a realizat un venit de maxim 250.000 euro în anul precedent, anume anul 2024.
• Începând cu 1 ianuarie 2026, plafonul de venit se reduce la 100.000 euro realizat în anul precedent, anume anul 2025.
Condiția se verifică, după caz, pe baza veniturilor realizate de către persoana juridică română la data de 31 decembrie 2024, respectiv la 31 decembrie 2025.
o Se elimină condiția care limitează ponderea veniturilor din activități de consultanță și/sau management la 20% din totalul veniturilor.
Condiția nu se aplică pentru calculul limitei de 250.000 euro, aplicabil pentru anul 2025.
• Pentru aplicarea cotei de impozitare de 3%, se vor lua în considerare și activitățile, principale sau secundare, corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 6210 - Activităţi de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6290 - Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei, 5611- Restaurante, 5612 - Activităţi ale unităţilor mobile de alimentaţie, 5622 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a.
• Dacă plafonul de venit (250.000 euro în anul 2025, respectiv 100.000 euro începând cu anul 2026), este atins în cursul anului, contribuabilul va datora impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit plafonul, fără posibilitatea de a mai opta pentru aplicarea sistemului de impozitare al veniturilor microîntreprinderilor pentru următoarea perioadă.
• Este reiterată necesitatea calculării venitului pentru încadrarea în limita plafonului pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor prin cumularea cu veniturile întreprinderilor legate, acolo unde este cazul.
3. Impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii
• Începând cu veniturile lunii ianuarie 2025, facilitățile fiscale privind scutirea de impozit pe venit și contribuții sociale pentru veniturile din salarii obținute de angajații din industria IT (creare de programe de calculator), sectorul de construcții, sectorul agricol și industria alimentară vor fi eliminate.
• Salariul minim brut pe țară garantat în sectorul construcții va fi de 4.582 lei lunar, iar în sectorul agricol și în industria alimentară, acesta va fi de 4.050 lei lunar. Nerespectarea acestor nivele de către angajatori constituie contravenție și atrage sancțiuni.
• Prezenta ordonanță prevede modificări referitoare la impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru salariații cu normă întreagă, pentru care nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară, iar venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizaţia de hrană, nu depăşeşte nivelul de 4.300 lei inclusiv.
În aceste situații, nu se vor datora impozit pe venit și contribuții sociale pentru plafonul de 300 de lei stabilit de lege.
Aceste modificări se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2025 inclusiv.
4. Impozitul pe construcții
• A fost reintrodus impozitul pe construcții, în cotă de 1%, ce se aplică asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, exceptând clădirile pentru care se datorează impozit pe clădiri.
• Se modifică termenul de plată al impozitului. Acesta se va achita în două rate egale, până la data de 30 iunie, respectiv 31 octombrie.
• Sunt așteptate norme de aplicare pentru stabilirea impozitului pe constucții, în termen de 90 de zile de la data intră în vigoare a acestor prevederi.
Disclaimer
Informațiile conținute în acest buletin informativ au scopul de a vă oferi o privire de ansamblu asupra noutăților legislative; buletinul informativ nu conține o analiză cuprinzătoare a fiecărui subiect. Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectele expuse vă rugăm să ne contactați. Nu este acceptată nici o responsabilitate pentru deciziile sau omiterile în urma folosirii conținutului acestui buletin informativ.