Legea nr. 102/2020 pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990
Parlamentul României a adoptat o serie de modificări cu privire la societăți, pe care le enumerăm în cele ce urmează.
Eliminarea restricțiilor cu privire la asociatul unic:
A fost abrogata obligația depunerii declarației pe proprie răspundere privind deținerea calității de asociat unic întro singură societate cu răspundere limitată, fiind abrogat in intregime articolul 14 din Legea 31. Asadar, o persoana fizica sau juridica poate detine aceasta calitate in mai multe societati incepand cu intrarea in vigoare a Legii 102.
Astfel, la autentificarea actului constitutiv (în cazul în care printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un imobil, în cazul în care se constituie o societate în nume colectiv sau in comandită simplă, precum și în cazul în care societatea pe acțiuni se constituie prin subscripție publica) sau, dupa caz, la darea de data certă a acestuia se va prezenta doar dovada eliberată de oficiul registrului comerțului privind disponibilitatea și rezervarea firmei.
Modificări cu privire la dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social al societății:
La înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social.
Notă: a fost abrogată prevederea cu privire la posibilitatea ca la același sediu să funcționeze mai multe societăți numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau în spații distinct partajate, numărul societăților ce funcționează într-un imobil neputând depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare.
Modificari cu privire la avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință pentru societățile cu sediul in apartament:
Avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificările ulterioare, NU este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate.