B. În Monitorul Oficial nr. 279 din 29 martie 2018 a fost publicat Ordinul nr. 888/2018 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului (212) “Declaratie unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.
A. Ordonanța 18/2018 aduce modificări impozitului pe venit și asigurărilor sociale pentru persoanele ce realizează venituri, altele decât din salarii.
Ordonanţa implementează un nou sistem de declarare/raportare, înlocuind declaraţia 600. Este astfel implementată « Declaraţia unică » pentru raportarea veniturilor la ANAF, altele decât cele de natură salarială, respectiv pentru declararea şi plata asigurărilor sociale.
Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi economice sau alte categorii de venituri vor depune la ANAF o singură declaraţie – « Declaraţie unică » - care cuprinde toate informaţiile necesare privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate şi asigură simplificarea modului de stabilire şi declarare a obligaţiilor de plată. Noul mecanism permite şi simplificarea modului de efectuare a plăţii impozitului pe venit şi contribuţii sociale.
Prin introducerea Declaraţiei Unice se elimină declaraţiile D200, D201, D220, D221, D600, D604, D605.
Noua Declarație Unică face trecerea de la un sistem în care informaţiile erau furnizate de contribuabili în declaraţii diferite, în scopul stabilirii impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, la un sistem de declarare în care toate obligaţiile declarative ale contribuabililor sunt îndeplinite prin depunerea Declaraţiei Unice. Aceasta conţine informaţii atât despre venitul realizat în anul precedent, cât şi despre venitul estimat pentru anul curent şi va putea fi rectificată oricând până la termenul de plată.
Prin noul sistem implementat de prezenta ordonanţă se trece de la impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii stabilite de către organul fiscal, la un sistem de autoimpunere, în care impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii pentru anul curent se stabilesc direct de către contribuabil prin Declaraţia Unică.
Pentru contribuţiile sociale, obligaţiile de plată curente se determină prin estimarea venitului ce urmează a se realiza în anul curent din activităţi independente şi drepturi de proprietate intelectuală, în cazul contribuţiilor pentru pensii, iar în cazul contribuţiilor pentru sănătate, se estimează, pentru anul în curs veniturile realizate din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse.
Contribuţia pentru asigurări sociale reprezintă 25% dintr-un venit ales de contribuabil cel puţin egal cu 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe ţara).
Contribuţia pentru sănătate reprezintă 10% din 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe ţara). Persoanele fizice pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate dacă estimează că în anul curent realizează venituri nete anuale cumulate, sub plafonul de 22.800 lei (12 salarii de bază minime brute pe ţara) şi /sau dacă nu realizează venituri.
Contribuabilul care plăteşte venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocieri cu persoane juridice şi venituri din arendă va stabili, va declara şi plăti impozitul pe venit, CAS şi CASS prin reţinere la sursă la momentul plăţii venitului.
Reţinerea la sursă nu se aplică dacă venitul estimat pentru fiecare sursă de venit este mai mic decât 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de bază minime brute pe ţara).
Reţinerea la sursă a impozitului pe venit cu impunere finală se menţine şi pentru veniturile obţinute din dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, premii şi jocuri de noroc şi alte surse.
Sfera veniturilor din activităţi independente a fost revizuită în sensul excluderii veniturilor din proprietate intelectuală şi tratării acestora, în mod distinct, ca şi o categorie de venituri de sine stătătoare pentru care se aplică în continuare metoda reţinerii la sursă. Reţinerea la sursă nu se aplică pentru veniturile din proprietate intelectuală pentru care beneficiarul a optat pentru impozitarea în sistem real.
Nu se va depune Declaraţia Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice pentru următoarele categorii de venituri:
• Venituri nete determinate pe bază de normă de venit, cu excepţia celor care au depus declaraţia prevăzută la art. 120 ;
• Venituri din drepturi de proprietate intelectuală, a căror impunere este finală potrivit prevederilor art. 84 alin. (8) ;
• Venituri sub formă de salarii şi venituri asimilate salariilor, pentru care informaţiile sunt cuprinse în declaraţiile specifice ;
• Venituri din investiţii, a căror impunere este finală ;
• Venituri din premii şi din jocuri de noroc, a căror impunere este finală ;
• Venituri din pensii ;
• Venituri din transferul proprietarilor imobiliare din patrimoniul personal ;
• Venituri din alte surse, cu excepţia celor prevăzute la art. 116.
Termen de depunere
Noul formular se va depune o singură dată pe an.
În anul 2018, declaraţia se va depune până la data de 15 iulie, urmând ca plată să se facă până la data de 15 martie 2019.
Începând cu anul 2019, declaraţia se va depune până la 15 martie inclusiv, pentru veniturile estimate a se realiza în 2019, plata urmând să fie efectuată până la data de 15 martie a anului următor.
În cazul în care începerea activităţii se face după data de 15 iulie 2018, respectiv 15 martie 2019, declarația unică se depune în termen de 30 de zile de la începerea activităţii.
În cazul încetării activităţii sau a suspendării temporare a acesteia, persoana fizică va înştiinţa organele fiscale pentru stoparea obligaţiilor de plată.
Actul normativ introduce, pentru anul 2018, posibilitatea reducerii obligaţiilor fiscale anuale – impozit pe venit, CAS, CASS – prin acordarea unor bonificaţii, astfel:
• 5% dacă declaraţia unică se depune până la 15 iulie 2018 prin mijloace electronice, iar obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 15 martie 2019 ;
• 5% dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 15 decembrie 2018.
Bonificaţiile diminuează obligaţia fiscală anuală estimată, plătită. Dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile menţionate, bonificaţia acordată va fi de 10%.
Veniturile din anul 2017
Contribuabilii persoane fizice ce au realizat în anul 2017 venituri din ţară şi străinătate, supuse declarării şi impozitării în România, din categoria veniturilor menţionate mai sus, vor depune declaraţia unică până la data de 15 iulie 2018.
Autoritatea fiscală determină impozitele de plată şi va emite decizia de impunere.
Veniturile din anul 2018
Contribuabilii persoane fizice ce estimează că vor realiza venituri de natura celor menţionate mai sus, aflate în sfera declaraţiei unice, vor depune această declaraţie până la data de 15 iulie 2018. Aceşti contribuabili vor calcula singuri impozitul datorat şi vor stabili dacă datorează asigurări sociale.
Persoanele fizice care au depus deja declaraţiile de venit prin formularele 200 sau 201 până la data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe, pentru venituri din anul 2017, nu vor mai depune declaraţia unică.
Persoanele fizice ce au depus pentru anul 2018 formularele 220, 221 şi 600, vor depune « Declaraţia unică » privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, până în data de 15 iulie 2018, iar aceasta va înlocui respectivele formulare.
Persoanele fizice ce nu au realizat venituri, dar au încheiat asigurări sociale opţionale şi au depus formularul 604 şi îşi menţin opţiunea de a fi asigurate, nu depun declaraţia unică, formularul iniţial păstrându-şi valabilitatea.
Pentru anii următori, persoanele aflate în sfera declaraţiei unice, vor depune această declaraţie până pe data de 15 martie pentru anul în curs, pentru a avea calitate de asigurat în acest an. Plata impozitului şi a asigurărilor sociale pentru veniturile anului precedent se va efectua până pe data de 15 martie din anul următor.
Prin legea bugetului de stat se pot acorda bonificaţii pentru plata integrală în avans.
B. Ordinul 888/2018 aprobă modelul și conținutul formularului (212) “Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, introdusă de OUG 18/2018.
Formularul se utilizează pentru declararea venitului realizat în anul 2017, precum şi pentru declararea impozitului pe venit estimat şi a contribtiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice începând cu anul 2018.
Declaraţia se va depune de către:
• Persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal;
• Persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
• Declarării veniturilor realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2017;
• Declarării impozitului pe venitul estimat/normă de venit a se realiza din România în anul 2018;
• Declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.
Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.
Declaraţia unică poate fi corectată de contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative.
Declaraţia rectificativă se utilizează pentru:
• Corectarea impozitului pe venit, precum şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice;
• Modificarea datelor referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
• Modificarea unor date referitoare la contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate estimate pe anul 2018;
• Corectarea altor informaţii prevăzute în formular.
Contribuabilul poate rectifica venitul estimat până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere.