I. Modificarea Codului Fiscal
În Monitorul Oficial nr. 393/14.05.2020 a fost publicată OUG nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale.
În continuare vom prezenta principalele modificări aduse:
- Termenul de 25 mai 2020 pentru depunerea Declarației unice, se prorogă până la data de 30 iunie 2020 inclusiv. Astfel, dacă declarația unică se va depune până la data de 30 iunie 2020 inclusiv se vor acroda următoarele bonificații:
- pentru plata impozitului pe venit, CAS si CASS, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare;
- pentru depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă se acordă o bonificaţie de 5%. Acesta se acordă doar dacă sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea bonificației de mai sus.
- Bonificații privind impozitul pe venit, CAS și CASS - începând cu anul 2021, se poate acorda bonificaţie de până la 10% din impozitul pe venitul anual, CAS, CASS. Nivelul bonificaţiei, termenele de plată şi condiţiile de acordare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat. Procedura de aplicare se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice.
- S-a completat lista persoanelor care au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, cu persoanele juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora şi care potrivit legii datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege, pe perioada suspendării din funcţie a acestora, în condiţiile legii.
- Se modifică procedura de înregistrare în scopuri de TVA a contibuabililor cu sediul activității economice în România. Astfel, analiza de risc se va face după înregistrare și aceasta poate duce la anularea codului de TVA cu toate consecințele fiscale aferente.
- Facilități pentru salariații expuși riscului de infectare.
- Reduceri ale impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri.
- reducerea impozitului anual pe clădiri nerezidențiale cu o cotă de până la 50% dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, proprietarii/utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice;
- scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului dacă, în perioada de urgenţă utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică;
- Scutire pentru plata taxei de utilizare a locurilor publice de publicitate.
- Amnistia fiscală – sunt prevăzute 4 cazuri:
- obligații principale și accesorii restante la 31 martie 2020,
- obligații ce survin în urma declarațiilor rectificative,
- accesorii restante la 31 martie 2020 aferente unor obligații principale achitate la 31 martie 2020,
- obligații stabilite prin decizii de impunere.
- Toate obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv se sting prin orice modalitate prevăzută de Codul de Procedură Fiscală până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv;
- Sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de Codul de Procedură Fiscală, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii cu termene de plată cuprinse între data de 1 aprilie 2020 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
- Debitorul are depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal central;
- Debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condiţiilor prevăzute mai sus, dar nu mai târziu de data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.
- În mod specfic, pentru cazurile obligațiilor accesorii aferente obligațiilor stabilite prin decizie de impunere, contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței au în derulare o inspecție fiscală pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc aceste obligații până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere și dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei, indiferent dacã acest control a fost finalizat până la 15 decembrie 2020 sau ulterior acestei date.
Bonificaţia se determină de contribuabil şi se evidenţiază în mod distinct în declaraţia unică sub rezerva verificării ulterioare. Obligaţiile fiscale de plată se determină prin diminuarea obligaţiilor fiscale datorate cu valoarea bonificaţiei.
Baza lunara de calcul a CASS în timpul suspendării funcției va fi salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru luna in curs.
Termenul de plata al CASS este 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. Aceasta prevedere se aplica numai în situaţia în care persoanele fizicenu au realizat în cursul lunii venituri din salarii şi asimilate salariilor.
Cererile de înregistrare în scopuri de TVA depuse şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se vor soluționa fără analiza criteriilor de risc.
Pentru perioada stării de urgență, pentru primele acordate angajaților, ca urmare a desfășurării de activități ce presupun contact direct cu cetățenii și sunt supuse riscului de infectare nu se datorează CAS, CASS și CAM), fiind însă supuse impozitului pe venit.
Prevederile se aplică pentru sumele acordate începând cu data intrării în vigoare a ordonanței, pentru perioada stării de urgență decretate potrivit legii, plătite până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Consiliile locale pot adopa până la 14 august 2020 hotărâri privind unele reduceri de impozite, după cum urmează:
Pentru a beneficia de aceste reduceri, proprietarii trebuie să depună cerere pâna la 15 septembrie 2020 și să îndeplinească anumite condiții.
Până la 31 august 2020 pentru plata chiriei datorate pentru ocuparea domeniului public cu panouri publicitare se va dator taxa aferentă perioadei în care panourile au fost efectiv decorate.
Pentru durata stării de urgență, consiliile locale, pot adopta hotărâri până la data de 14 august 2020 privind scutirea de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice de către utilizatorii suprafețelor care au fost obligați, potrivit legii, să-și întrerupă activitatea economică total sau dețin certificat de situații de urgență.
Pentru a beneficia de aceste reduceri, utilizatorii trebuie ca până la data de 15 septembrie 2020 să depună la organul fiscal local o cerere de acordare a scutirii, însoțită de o declarație pe propria răspundere împreună cu documente justificative.
Anularea obligaţiilor accesorii aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se efectuează dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
II. Bonificații pentru plata la termen a impozitului pe profit/venitul microîntreprinderilor/specific aferent T2 și T3 2020
În Monitorul Oficial nr. 396/14.05.2020 a fost publicată Legea nr. 54/2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative.
Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, precum și cei plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care plătesc impozitele datorate la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, și 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului.