Ordonanța de urgență nr. 33/2020 privind anumite facilități fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie 2020.
În data de 30 Martie 2020, au fost publicate în Monitorul Oficial o serie de facilități fiscale menite să vină în sprijinul contribuabililor, măsuri ce au fost în prealabil comunicate oficial de către Ministerul de Finanțe, după cum urmează:
Bonificații pentru plata impozitului pe profit / micro / specific
- Contribuabilii plătitori de impozit pe profit / specific care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv plata anticipatã aferentã aceluiași trimestru, pânã la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiazã de o bonificație de 5% sau 10%, calculată asupra impozitului pe profit datorat.
- Contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care efectuează plata impozitului pe venit pentru trimestrul I în termen (25 aprilie inclusiv) beneficiazã de o bonificație de 10%.
- Marii contribuabili vor beneficia de o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.
- Contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de cel calendaristic vor putea beneficia de bonificațiile menționate mai sus doar in condițiile în care plata impozitului datorat este efectuată în perioada 25 Aprilie - 25 Iunie 2020.
- Actul normativ precizează faptul că bonificația calculată se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit, fără nicio altă referință cu privire la modalitatea concretă de declarare și plată trimestrială.În mod normal, întrucât discutăm de o facilitate fiscală în contextul actual, bonificațiile ar trebui aplicate la suma rezultată din calculul impozitului pentru trimestrul I, pentru toți contribuabilii menționați mai sus. Cu toate acestea, așteptăm poziția oficială a autorităților, caz în care vom reveni cu clarificări.
Amânare TVA în vamă pentru importurile de echipamente / materiale de uz medical pentru combaterea / tratarea COVID
- În perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență, autoritățile vamale nu vor solicita plata TVA în vamă persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru toate importurile de echipamente de protecție sau alte echipamente de natură medicală, cât și importurile de medicamente sau materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID-19, specific reglementate.
- Taxa pe valoarea adăugată aferentă importurilor prevăzute anterior va fi evidențiată de catre importatori în decontul de TVA, atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă.