A. Măsuri de protecție socială în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2
Guvernul Romaniei a promulgat prin OUG 132/2020 o nouă serie de măsuri urgente, cu caracter excepțional, în domeniul social, în principal legate de:
I. Reducerea timpului de muncă
Prin derogare de la durata normală a timpului de muncă prevazuta de Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, în cazul reducerii temporare a activității determinate de instituirea stării de urgență/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă.
Pe durata reducerii timpului de muncă în condițiile mentionate mai sus salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
Indemnizația menționată mai sus este suportată de angajator și se achită la data plății salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru șomaj după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.
Indemnizația menționată mai sus reprezintă venit de natură salarială și este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale.
Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă în condițiile menționate mai sus și poate solicita decontarea indemnizației dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
1. măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;
2. reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior.
II. Sprijin financiar pentru desfășurarea activității de telemuncă
Pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018, cu modificările și completările ulterioare, se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziționării de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.
Suma menționată mai sus se acordă, în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de șomaj, prin ANOFM, în limita fondurilor alocate cu această destinație, angajatorilor, pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență pentru cel puțin 15 zile lucrătoare.
Modalitatea de acordare și categoriile de bunuri ce pot fi achiziționate se stabilesc prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale.
B. Finanțări nerambursabile
III. Ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie (HG 807/2014)
Schema de ajutor de stat instituită prin HG 807/2014 a fost recent modificată în sensul flexibilizării și extinderii până la 31.12.2023 pentru emiterea de acorduri. Sunt finanțate costurilor cu active corporale și necorporale aferente investiției inițiale.
- Valoarea minimă a unui proiect este de 1 milion EUR, cu o valoare nerambursabilă maximă de până la 37,5 milioane euro, în funcție de valoarea investiției și regiunea implementării;
- Pot aplica toate tipurile de companii, cu câteva sectoare de activitate exceptate;
- Intensitatea ajutorului este de până la 50% din costurile eligibile referitoare la;
- Realizarea de construcţii de orice tip (fără standard de cost, care a fost abrogat);
- Costurile de închiriere construcții;
- Achiziția de instalaţii tehnice, maşini şi echipamente noi;
- Achiziția de active necorporale.
IV. Ajutor de stat pentru crearea de noi locuri de munca (HG 332/2014)
Schema de ajutor de stat pentru finanțarea creării de noi locuri de muncă a fost redeschisă, cu depunere în sesiune continuă și valabilitate până la 31.12.2023 pentru emitere acorduri.
- Pot beneficia de finanțare companiile de orice tip care conduc la crearea a cel puțin 100 noi locuri de muncă;
- Pot aplica toate tipurile de companii, cu câteva sectoare de activitate exceptate;
- Intensitatea ajutorului este de până la 50% din costurile eligibile, respectiv costurile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de locuri de muncă.
V. Finanțarea trainingului angajaților pentru dezvoltarea de competențe digitale:
Apelul care finanțează trainingul angajaților din companii mari – termen de depunere a proiectelor - 15 Noiembrie.
- Valoarea maximă a unui proiect este de 500.000 euro, cu o valoare nerambursabilă maximă de 250.000 euro (50%);
- Pot aplica doar companiile mari care își desfășoară activitatea în sectoare prioritare, precum: IT&C, industrii creative, automotive, sănătate, farmă, energie, turism etc.;
- În proiect trebuie să participe minimum 75 de angajați cu contract individual de muncă și locul de muncă în afara București-Ilfov.
- Apelul care finanțează trainingul angajaților din IMM-uri – termen de depunere a proiectelor - 30 Octombrie.
- Valoarea maximă a unui proiect este de 1.000.000 euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile între 85 și 100%;
- Pot aplica doar asociații de întreprinderi, camere de comerț și organizații patronale, în parteneriat cu alte entități relevante (de exemplu: organizații sindicale sau/și furnizori de formare profesională);
- • Se finanțează realizarea de traininguri pentru angajați din IMM-uri care își desfășoară activitatea în sectoare prioritate, precum: IT&C, industrii creative, automotive, sănătate, farmă, energie, turism etc;
- În proiect trebuie să participe minimum 250 de angajați cu contract individual de muncă și locul de muncă în afara București-Ilfov.