Ordonanța de urgență nr. 53/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Guvernul Romaniei a publicat o nouă serie de măsuri urgente, cu caracter excepţional, în domeniul social, în încercarea de a evita apariția unor prejudicii grave cu efecte pe termen lung. Enumerăm mai jos principalele măsuri adoptate.
Se introduce o nouă categorie de beneficiari ai indemnizației:
- avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor crizei, pe perioada stării de urgență, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediu brut. Indemnizația se plătește în baza declarației pe propria răspundere a avocatului privind îndeplinirea condițiilor de acordare, pe care o transmite la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal.
Precizări cu privire la tratamentul fiscal aplicabil indemnizațiilor:
- pentru indemnizațiile primite de persoanele ce desfășoară activități în baza contractelor civile, contractelor de drepturi de autor și de avocați, se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, potrivit Codului Fiscal, fără a se datora contribuția asigurătorie pentru muncă.
- calculul obligațiilor fiscale (impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate) aferente indemnizației lunare menționate mai sus, cu excepția celei de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor prevăzute de lege asupra indemnizației brute încasate de la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.
- acestea se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul prevăzut pentru Depunerea Declarației Unice, pentru veniturile realizate în anul 2020, respective 15 martie 2021
Precizări cu privire la eligibilitatea pentru indemnizațiile acordate altor profesioniștilor:
- indemnizațiile acordate altor profesioniști conform OUG 30/2020 care desfășoară activitatea conform art. 3 din Codul Civil NU sunt aplicabile societăților reglementate de Legea societăților nr. 31/1990 și nici grupurilor de interese economice reglementate de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
Precizări cu privire la persoanele care beneficiază de un drept de pensie și persoanele încadrate în grad de handicap:
- persoanele care beneficiază de un drept de pensie și persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizațiile menționate mai sus.
Precizări cu privire la măsurile de executare silită:
- pe perioada instituirii stării de urgență, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, fiscale, financiare și comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi;
- indemnizațiile acordate în contextual actual nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor, indiferent de bugetul din care se suportă; măsurile de suspendare încetează la 60 de zile de la data încetării stării de urgență.
Precizări cu privire la termenul pentru depunerea documentelor în vederea solicitării indemnizației:
- în cazul contractelor civile, termenul pentru depunerea documentelor în vederea solicitării indemnizației aferente lunii martie se prelungește cu 5 zile lucrătoare, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (i.e. 21 aprilie 2020);
- pentru avocați, termenul pentru depunerea documentelor în vederea solicitării indemnizației aferente primei luni în care a fost instituită starea de urgență este de 10 zile lucrătoare de la 21 aprilie 2020, data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;
- pentru acordarea indemnizațiilor aferente lunii aprilie și lunilor următoare din perioada stării de urgență termenul de depunere a solicitărilor este până pe data de 10 a lunii următoare lunii pentru care se solicit.