Nomadismul digital este un stil de viață în care persoanele lucrează de la distanță, având libertatea de a călători și de a locui oriunde doresc, atâta timp cât au acces la internet. Acest concept este strâns legat de dezvoltarea tehnologiilor de comunicare și colaborare online, care permit indivizilor să își desfășoare activitatea profesională fără a fi legați de un loc fix de muncă.
Acest stil de viață a luat amploare în timpul pandemiei, când mulți angajați au fost forțați să lucreze de acasă, iar ideea de a călători în timp ce lucrezi a devenit din ce în ce mai atractivă. Astăzi, cei care aleg să fie nomazi digitali, o fac pentru a combina munca și călătoriile, fără a fi ținuți de un program de lucru fix la birou.
Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, nomadul digital este străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
Condițiile pentru a deveni un nomad digital în România
Dacă doreşti să devii nomad digital în România, autoritățile oferă o viză de lungă ședere pentru cetățenii non-UE care doresc să locuiască și să lucreze pe teritoriul țării în calitate de lucrători la distanță însă trebuie indeplinite anumite condiții cum ar fi:
- dispun de mijloace de întreţinere obţinute din activitatea desfăşurată, în cuantum de cel puţin trei ori câştigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum şi pentru întreaga perioadă înscrisă în viză;
- desfăşoară activităţile din care obţin venituri, de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
După obţinerea vizei şi a intrării în România, străinul va depune documentele la Oficiul Român pentru Imigrări in vederea obtinerii permisului de sedere.
Aşadar, dacă vrei să devii nomad digital în România, procesul de obținere a vizei și permisului de ședere este destul de simplu, atâta timp cât îndeplinești cerințele de venit, asigurare medicală și dovezi ale activității tale profesionale.
Contact
Andreea Albinoiu
Immigration & Mobility Services Manager
Mobile +40 759 036 013
imigrari@crowe.ro
Disclaimer
Informațiile conținute în acest buletin informativ au scopul de a vă oferi o privire de ansamblu asupra noutăților legislative; buletinul informativ nu conține o analiză cuprinzătoare a fiecărui subiect. Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectele expuse vă rugăm să ne contactați. Nu este acceptată nici o responsabilitate pentru deciziile sau omiterile în urma folosirii conținutului acestui buletin informativ.