-
Norme privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal
A fost emis Ordinul 1056/2016 in aplicarea prevederilor art. 20 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal.
Potrivit prezentului act normativ, contribuabilii platitori de impozit pe profit beneficiaza de urmatoarele stimulente fiscale pentru activitatile specifice cercetarii si dezvoltarii:
- Deducere suplimentara in proportie de 50% a cheltuielilor efectuate de acestia in anul fiscal respectiv;
- Aplicarea metodei de amortizare accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate acestor tipuri de activitati;
Stimulentele fiscale se acorda atat pentru activitatile de cercetare-dezvoltare efectuate pe teritoriul tarii, cat si in statele membre Uniunii Europene sau in cele care apartin Spatiului Economic European.
In situatia in care activitatile sunt desfasurate de mai multi contribuabili printr-un acord/colaborare/asociere, stimulentele se acorda fiecaruia dintre acestia pe baza cheltuielilor eligibile efectuate, fara a se lua in calcul cheltuielile eligibile ale celorlalti la stabilirea stimulentului fiscal.
In cazul efectuarii partiale a activitatilor de cercetare-dezvoltare a unui contribuabil, de catre un tert, la comanda sa, stimulentele fiscale se acorda tertului, daca sunt indeplinite conditiile necesare, iar beneficiarul nu va lua la calcul propriului stimulent fiscal cheltuielile inregistrate din partea acestui tert.
Cheltuielile eligibile luate in calcul la acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal sunt urmatoarele:
- Cheltuielile cu amortizarea sau cu inchirierea imobilizarilor corporale si necorporale sau o parte din aceste cheltuieli aferenta perioadei de utilizare a acestora la activitati de cercetare-dezvoltare;
- Cheltuielile cu personalul care participa la aceste activitati, inclusiv la activitati conexe in sprijinul acestora;
- Cheltuielile cu intretinerea si reparatiile imobilizarilor corporale si necorporale mai sus mentionate;
- Cheltuielile de exploatare;
- Cheltuielile de regie care pot fi alocate direct rezultatelor cercetarii sau proportional, prin utilizarea unei chei de repartizare.
In vederea acordarii deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal, activitatile de cercetare-dezvoltare trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
- Sa fie cuprinse intr-un proiect care contine cel putin urmatoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfasurare, domeniul de cercetare-dezvoltare, sursele de finantare, categoria rezultatului, caracterul inovativ;
- Sa faca parte din categoriile activitatilor de cercetare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.
In Ordin sunt prevazute si activitatile care nu sunt eligibile pentru acordarea facilitatii:
- Cercetare in domeniul stiintelor sociale, arte sau relatii umane;
- Programe curente de testare si analiza in scopul controlului calitatii sau cantitatii;
- Modificari de natura cromatica sau estetica asupra produselor, serviciilor ori proceselor existente;
- Cercetare operationala, precum studiile de management sau de eficienta care sunt intreprinse inainte de inceperea unei activitati de cercetare sau de dezvoltare;
- Actiuni de corectare in legatura cu deteriorari aparute in productia comerciala a unui produs;
- Activitati juridice si administrative in legatura cu aplicarea, brevetarea si solutionarea litigiilor legate de inventii si vanzarea sau brevetarea inventiilor;
- Activitati legate de construirea, reamplasarea, rearanjarea sau darea in functiune a instalatiilor ori a echipamentelor, altele decat cele folosite in totalitate si exclusiv in scopul intreprinderii activitatilor de cercetare-dezvoltare;
- Studii de cercetare, testare si dezvoltare a pietei, de promovare a vanzarilor sau de consum;
- Servicii administrative si de asistenta generala (ex. transportul, depozitarea, curatarea, repararea, intretinerea si asigurarea securitatii )care nu sunt intreprinse in totalitate si exclusiv in legatura cu o activitate de cercetare-dezvoltare.
In scopul incadrarii activitatilor ca fiind de cercetare-dezvoltare se constituie Registrul expertilor pe domenii de cercetare-dezvoltare, prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice.
In plus prezentul act normativ face trimitere directa la aplicarea comentariilor din ghidul specific emise de OCDE –Manualul Frascati.
Prezentul Ordin a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 526 din 13 iulie 2016.