- 1) Facilități fiscale acordate cu privire la abonamentele pentru utilizarea facilităților sportive
În Monitorul Oficial nr. 36 din 12 ianuarie 2023, a fost publicată Legea nr. 34/2023, prin care au fost introduse facilități fiscale privind contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, în anumite condiții menționate de lege, după cum urmează:
• Cheltuielile sunt deductibile la determinarea venitului net anual din activități independente ,în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană, începând cu sumele plătite din 15 ianuarie 2023;
• Cheltuieli sunt deductibile la determinarea impozitului pe venit, în limita a 400 euro anual, dacă sunt suportate de angajat, începând cu plățile aferente lunii februarie 2023;
• Venituri sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe venit și nu se includ în baza de contribuții sociale, în limita a 400 euro anual și al plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază, dacă sunt suportate de angajator, începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023.
- 2) Reducerea cotei de TVA la 5% pentru livrarea şi instalarea panourilor fotovoltaice
- 3) Indicele preţurilor de consum pentru anul fiscal 2023
- 4) Modificări și completări aduse Codului de Procedură fiscală
- 5) Modificarea formularului 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit"
- 6) Acordul între România şi Republica Chile în domeniul securităţii sociale
În Monitorul Oficial nr. 40 din 13 ianuarie 2023, a fost publicată Legea nr. 39/2023 pentru completarea Codului Fiscal privind cota redusă de 5%.
Prin această lege, se reduce cota de TVA de la 19% la 5% pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, destinate atât locuinţelor cât și clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.
În Monitorul Oficial nr. 62 din 25 ianuarie 2023, a fost publicat Ordinul nr. 626/2023 privind indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual.
Conform acestui Ordin, pentru anul 2023, indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual este de 109,6%.
În Monitorul Oficial nr. 86 din 31 ianuarie 2023, a fost publicată Ordonanța Guvernului nr. 16/2023 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură fiscală, prin care este transpusă Directiva (UE) 514/2021 din 22 martie 2021.
Dintre modificările aduse de această ordonanță menționăm:
• alinierea prevederilor cu privire la procedura amiabilă cu cele din convenția multilaterală;
• introducere clarificări pentru posibile controale cu privire la obligația instituțiilor financiare raportoare de a furniza informații privind conturile financiare ale contribuabililor nerezidenți;
• introducerea conceptului de controale comune cu autoritățile din celelalte state membre;
• modificări cu privire la schimbul de informații între state (informații solicitate, termene, introducere redevențe în categoriile de venituri)
• introducerea prevederilor cu privire la schimbul automat obligatoriu de informații raportate de Operatorii de platforme.
În Monitorul Oficial din 17 ianuarie 2023, a fost publicat Ordinul nr. 18/2023 privind modificarea formularului 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit" , prin care s-au adus urmatoarele modificări:
• veniturile din pensii nu se mai declară prin acest formular;
• declaratia D205 se depune și de intermediarii, societăţile de administrare a investiţiilor sau societăţile de investiţii autoadministrate, administratorii de fonduri de investiţii alternative, rezidenţi fiscali români, pentru câştigurile/pierderile realizate din România şi/sau din străinătate din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului de investiţii, definit potrivit legii, cu excepţia veniturilor neimpozabile, potrivit Codului fiscal.
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 41 din 13 ianuarie 2023, a fost publicată Legea nr. 41 din 2023, prin care se ratifică Acordul dintre România şi Republica Chile în domeniul securităţii sociale, semnat la Santiago, Chile, la 26 februarie 2021.
Disclaimer
Informațiile conținute în acest buletin informativ au scopul de a vă oferi o privire de ansamblu asupra noutăților legislative; buletinul informativ nu conține o analiză cuprinzătoare a fiecărui subiect. Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectele expuse vă rugăm să ne contactați. Nu este acceptată nici o responsabilitate pentru deciziile sau omiterile în urma folosirii conținutului acestui buletin informativ.