- 1) Modificarea termenului amnistiei fiscale și clarificări în procedura de anulare a obligațiilor fiscale
Termenul pentru solicitarea anulării dobânzilor și penalităților de întârziere și pentru plata obligațiilor fiscale în vederea îndeplinirii condițiilor a fost prelungit de la 25 noiembrie 2024 până la 19 decembrie 2024.
De asemenea, au fost stabilite noi condiții pentru anularea datoriilor fiscale atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companiile aflate în insolvență sau faliment, simplificând procedurile fiscale și stabilind responsabilitățile legate de răspunderea solidară.
În cazul persoanelor fizice, se clarifică situația în care, la data de 31 august 2024 procentul de anulare al obligațiilor bugetare era de 50%, dar ulterior se stabilesc noi obligații care modifică procentul la 25%. Într-un astfel de caz, debitorii trebuie să achite 75% din noul cuantum total al obligațiilor bugetare principale.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1169 din 22 noiembrie 2024
Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 6.438/2024, care modifică prevederile anterioare ale OMF nr. 5.521/2024, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1099 din 4 noiembrie 2024.
- 2) Modificări în aplicarea sancțiunilor aferente sistemului RO e-Transport
- 3) Clarificări aduse prin normele de aplicare a Codului fiscal
Sistemul RO e-Transport, introdus pentru a monitoriza transporturile de bunuri în scopul prevenirii evaziunii fiscale, a fost ajustat printr-o serie de măsuri noi în ceea ce privește modalitatea de sancționare și de raportare.
• Modalitatea de sancționare
Pentru prima sancționare, se elimina amenda complementară constând în confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
La a doua abatere în termen de 12 luni, sancțiunea complementară se aplică, dar într-un procent de 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
La a treia contravenție din aceeași categorie, sancțiunea complementară se aplică într-un procent de 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
În situația în care un operator economic săvârșește 4 sau mai multe contravenții, se sancțiunea complementară devine 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate. Ca excepție, sancțiunea complementară a confiscării contravalorii bunurilor nu se aplică în cazul verificărilor ulterioare încheierii transportului, când bunurile au fost înregistrate în documentele care stau la baza înregistrărilor contabile.
• Modificarea datelor de transport după expirarea codului UIT
Contribuabilii au posibilitatea să corecteze caracteristicile transporturilor înregistrate după expirarea codului UIT până pe data de 25 a lunii următoare, reducând riscul sancțiunilor pentru erori minore.
• Suspendarea obligației de raportare în timp real
Transportatorii nu vor mai fi obligați să transmită datele de poziționare a vehiculelor în timp real până la 31 martie 2025, oferind timp suplimentar pentru adaptarea la cerințele sistemului.
Ordonanța de urgență nr. 129/2024 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1124 din 11 noiembrie 2024.
Au fost introduse măsuri semnificative în domeniul fiscal, având un impact in principal asupra impozitului pe profit, regimului fiscal al microîntreprinderilor.
Au fost clarificate reglementările privind calculul impozitului minim cum ar fi: determinarea veniturilor totale pentru calculul impozitului minim, deductibilitatea sponsorizărilor și actelor de mecenat, considerarea impozitului minim drept impozit pe profit în vederea aplicării convențiilor de evitare a dublei impuneri.
De asemenea, au fost oferite exemple de calcul pentru contribuabilii cu sistemul trimestrial sau anual de impozitare, precum și pentru cei care aplică consolidarea fiscală.
Au fost clarificate anumite aspecte cu privire la condițiile necesare pentru ca o persoană juridică română să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, cum ar fi:
• Aspecte privind modalitatea de calcul a deținerilor indirecte pentru a stabili îndeplinirea condiției de a deține peste 25% din maxim o microîntreprindere. Sunt aduse exemple concrete de calculul.
• Se aduc clarificări cu privire la entitățile care se iau în calcul la stabilirea cifrei de afaceri a întreprinderilor legate
• Se clarifică faptul că, pentru a îndeplini condiția referitoare la depunerea în termen a situațiilor financiare pentru aplicarea în anul fiscal N a sistemului de impozitare pe venitul microîntreprinderilor, trebuie să se ia în considerare termenul de depunere al situațiilor financiare aferente anului N-2. În cursul anului însă, daca situațiile financiare pentru anul N-1 nu sunt depuse la termenul legal, societatea va aplica impozitul pe profit începând din trimestrul II al anului N.
Hotărârea Guvernului nr. 1.393 din 7 noiembrie 2024, pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1125 din 11 noiembrie 2024.
- 4) România suspendă convenția de evitare a dublei impuneri cu Belarus
Începând cu 12 noiembrie 2024, România a suspendat aplicarea Convenției pentru evitarea dublei impuneri cu Belarus.
Ordinul nr. 2.412/2024 al ministrului afacerilor externe a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.126
- 5) Impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit și impozitul specific pe cifra de afaceri pentru sectoarele petrol și gaze naturale
A fost creat un nou titlu în Codul fiscal, Titlul II1 în care au fost mutate majoritatea prevederilor din art. 182 - Impozit suplimentar pentru instituțiile de credit si 183 - Impozit suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.
De la 1 ianuarie 2025, sunt aduse câteva modificări importante impozitului specific pe cifra de afaceri pentru sectoarele petrol și gaze naturale, in sensul ca acesta se aplica tuturor entităților romane sau străine care activează in aceste sectoare (anterior acesta se aplica doar persoanelor juridice care in anul anterior înregistraseră o cifra de afaceri de peste 50.000.000 EUR).
Mai multe detalii referitoare la impozitul suplimentar regăsiți in informarea noastră transmisa la finalul anului trecut si pe care o regăsiți aici: Modificările fiscale introduse prin Legea 296/2023.
Legea nr. 290/2024 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1163 din 21 noiembrie 2024 și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
- 6) Simplificarea mecanismului de declarare și plată a obligațiilor fiscale pentru persoanele fizice
Dorim să vă reamintim, de asemenea, ca in luna noiembrie s-a publicat OUG 128/2024 prin care se simplifică mecanismul de declarare și plată a obligațiilor fiscale pentru persoanele fizice. Detalii suplimentare privind această modificare sunt disponibile accesând link-ul Tax Alert.
DisclaimerInformațiile conținute în acest buletin informativ au scopul de a vă oferi o privire de ansamblu asupra noutăților legislative; buletinul informativ nu conține o analiză cuprinzătoare a fiecărui subiect. Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectele expuse vă rugăm să ne contactați. Nu este acceptată nici o responsabilitate pentru deciziile sau omiterile în urma folosirii conținutului acestui buletin informativ.