Hotărârea nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare și de plată a sumelor acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.
Guvernul României a publicat procedurile de decontare și de plată a sumelor acordate ca masuri de sprijin. Enumeram mai jos principalele proceduri.
I. Procedura privind decontarea indemnizației pentru timpul redus de muncă al salariaților
Pentru decontarea a 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă cu cel mult 50%, angajatorii depun la agențiile pentru ocuparea forței de muncă competente următoarele:
- cerere;
o declarație pe propria răspundere din care să rezulte îndeplinirea condițiilor referitoare la perioada reducerii timpului de lucru de cel puțin 5 zile lucrătoare consecutive, comunicarea deciziei angajatorului privind reducerea timpului de muncă catre salariat cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii și a transmiterii în registrul general de evidență a salariaților a acesteia, a condiției referitoare la numărul de salariați afectați de măsură (cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității), precum și a condiției referitoare la reducerea activității justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior;
- lista persoanelor pentru care se solicită decontarea, semnată de reprezentantul legal al angajatorului;
Notă: angajatorii, prin reprezentanții legali, sunt răspunzători pentru corectitudinea și veridicitatea datelor înscrise în documentele menționate mai sus.
Precizări cu privire la decontare:
- indemnizația se decontează pentru luna anterioară celei în care se depune cererea;
- decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizației se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii și a documentelor menționate mai sus și după plata impozitelor și contribuțiilor aferente;
- plata indemnizației se face prin virament în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit.
II. Procedura pentru acordarea indemnizației profesioniștilor
Persoanele îndreptățite depun direct, în format electronic sau în format letric, la agențiile pentru plăți și inspecție socială competente, cererea însoțită de copia actului de identitate și de o declarație pe propria răspundere privind 2 îndeplinirea condițiilor de acordare a indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările și completările ulterioare.
III. Procedura privind decontarea sumelor pentru forță de muncă zilieră
Pentru decontarea a 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru persoanele care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, beneficiarul de lucrări depune la agențiile pentru plăți și inspecție socială competente următoarele:
- cerere;
- listele cu zilierii;
Notă: decontarea se face numai pentru zilierii care se regăsesc în Registrul electronic de evidență a zilierilor.
IV. Procedura privind decontarea sumelor acordate pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni
Pentru decontarea unei părți din salariul reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările și completările ulterioare, aferent perioadei lucrate pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată, angajatorii depun la agențiile pentru ocuparea forței de muncă competente următoarele:
- cerere;
- o declarație pe propria răspundere din care să rezulte îndeplinirea condițiilor referitoare la perioada decontării (nu mai mult de o perioadă de 3 luni), condiției referitoare la perioada de lucru (8 ore/zi), condiției referitoare la durata contractelor individuale de muncă pe perioadă determinate (de până la 3 luni);
- lista persoanelor pentru care se solicită decontarea sumei, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
Notă: angajatorii, prin reprezentanții legali, sunt răspunzători pentru corectitudinea și veridicitatea datelor înscrise în documentele menționate mai sus.
Precizări cu privire la decontare:
- documentele menționate mai sus se depun în luna curentă pentru luna anterioară, după plata impozitelor și contribuțiilor aferente;
- decontarea sumei se face în termen de 10 zile de la depunerea cererii, numai pentru angajații care se regăsesc în Registrul general de evidență a salariaților și după plata impozitelor și contribuțiilor aferente.