I. Scutiri de taxe vamale și TVA pentru importuri în contextul COVID
În Monitorul Oficial nr. 376 din 11 mai 2020 a fost publicat OMFP 1.926/2020 pentru punerea în aplicare a Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import şi exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru mărfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 în cursul anului 2020.
Scutirile de taxe vamale și TVA se vor acorda în următoarele condiții:
- Doar pentru mărfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 în cursul anului 2020, lista este prevăzută în anexa nr. 1 la ordin;
- Pot beneficia de scutire organizaţiile cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de ANAF;
- Se vor depune la organul fiscal competent cereri de autorizare pe modelul prevăzut în ordin. Soluționarea cererii va avea loc în 3 zile lucătoare;
- Solicitanții trebuie să dovedească prin intermediul certificatului de atestare fiscală emis electronic că la data cererii un au obligații fiscale restante sau alte creanțe bugetare ca urmare a unor titluri executorii;
- Solicitanții declară că îndeplinesc condițiile prevăzute de Decizia (UE) 2020/491 (inter-alia, disctribuirea cu titlu gratuit beneficiarilor contaminați sau cu risc);
- Autorizația este valabilă retroactiv pentru importurile efectuate în perioada 30 ianuarie 2020 - 31 iulie 2020, cu îndeplinirea tuturor condițiilor. Astfel, dacă se îndeplinesc condițiile se poate solicita rambursarea TVA și a taxelor vamale plătite începând cu 31 ianuarie 2020 până la data implementării Deciziei în legilația domestică.
II. CSU tip 2 pentru luna aprilie 2020
În Monitorul Oficial nr. 385 din 13 mai 2020 a fost publicat Ordinul 1.706/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei.
Astfel, operatorii economici de pe teritoriul României vor putea, în baza declarațiilor pe propria răspundere, să solicite certificat de situații de urgență TIP2 (galben) în situația în care veniturile sau încasările aferente lunii aprilie 2020 s-au diminuat cu minim 25% prin raportare la media lunilor ianuarie și ferbuarie 2020.
III. Comunicat al Ministerul Finațelor Publice privind amnistia fiscală
Pe 8 mai 2020 Guvernul a aprobat amnistia fiscală propusă de Ministerul Finanțelor pentru dobânzi, penalități și alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanțelor până la data de 15 decembrie 2020. Măsură dorește să sprijine mediul de afaceri lovit de criza COVID-19 însă va avea și un efect pozitiv asupra încasărilor bugetare.
Se prevăd 4 tipuri de facilități fiscale, după cum urmează:
- Măsura 1 - Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la această dată au în sold atât obligații bugetare accesorii cât și obligații bugetare principale.
- Măsura 2 - Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv.
- Măsura 3 - Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv dacă la această dată contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.
- Măsura 4 - Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a inspecției fiscale sau verificării situației fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.